| Autor: redakcja1

Holandia: Więcej gruszek, mniej jabłek

W obrębie ostatnich 25 lat produkcja gruszek w Holandii potroiła się, a obszar upraw tych owoców w okresie od roku 1989 do roku 2014 zwiększył się z 5 tys. ha do 8,6 tys. ha obecnie. Wydajność zbiorów z 1 ha wynosi aktualnie 38 ton, a jeszcze 25 lat temu jedynie połowę tego – podaje FAMMU/FAPA.

Holandia: Więcej gruszek, mniej jabłek

Zbiory jabłek i gruszek w Holandii

Łącznie w roku 2013 Holendrzy zebrali 327 tys. ton gruszek, a na ten rok prognozowana jest produkcja na poziomie bardzo zbliżonym. W związku z tym, pierwszy raz wielkość zbiorów gruszek przewyższyła w tym kraju zbiory jabłek, których w roku minionym zebrano 314 tys. ton. W przeciwieństwie do gruszek w trakcie ostatnich 25 lat powierzchnia sadów w Holandii zmniejszona została do 7,8 tys. ha w stosunku do 17 tys. ha wcześniej.
 
Przeciętne plonowanie z 1 ha w odniesieniu do jabłek wynosi aktualnie 40 ton, a jabłka są w miarę popularne pośród holenderskich konsumentów, gdyż 16% z nich spożywa te owoce.
 
Natomiast gruszki są mniej popularne, bo zaledwie z 2% udziałem w spożyciu na rynku. Znakomita większość gruszek jest kierowana na wysyłkę, a w ubiegłym roku wywieziono ich w łącznie ponad 140 tys. ton.



Tagi:
źródło: