Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28 -
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Ser wiejski
2012-01-10
W Polsce ruszy produkcja cydru na większą skalę
Przedstawiciele Związku Sadownictwa RP wraz z resortem rolnictwa i Polską Radą Winiarstwa planują rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju.
Cydr jest napojem alkoholowym produkowanym z soku jabłkowego bądź miąższu jabłek, którego zawartość alkoholu nie przekracza 8%.
Zdaniem prezesa Związku Sadownictwa RP, rozwinięcie produkcji cydru jest możliwe dzięki obniżce akcyzy na ten napój. W ubiegłym roku podatek ten wynosił 158 zł za hektolitr, natomiast w 2013 roku spadł do 97 zł/hektolitr.
W opinii eksperta, produkcja cydru wpłynie na zagospodarowanie części polskich jabłek. Ubiegłoroczna ich produkcja wyniosła 2,88 mln ton. Blisko połowa z nich trafiła do przetwórstwa, z czego aż 92% na wytworzenie koncentratów. Brak innej alternatywy przyczynił się do niskich cen jabłek w skupie.
Według Mirosława Maliszewskiego, Polska może rocznie produkować 60-80 mln litrów cydru, przeznaczając na ten cel około 100 tys. ton jabłek.
Obecnie w naszym kraju napój ten dopiero zyskuje na popularności. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii już cieszy się dużym zainteresowaniem.