Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna górna przezroczysta
2011-12-13 -
Traktorek Yanmar YM2210BD 4x4
2011-12-19 -
Łyżka LR250 do ładowarek
2012-07-16 -
Ciągnik Steyr CVT Agroperfekt
2020-07-20 -
Opryskiwacz sadowniczy zawieszany Tajfun SAD
2012-03-13
W Polsce ruszy produkcja cydru na większą skalę
Przedstawiciele Związku Sadownictwa RP wraz z resortem rolnictwa i Polską Radą Winiarstwa planują rozwinąć produkcję cydru w naszym kraju.
Cydr jest napojem alkoholowym produkowanym z soku jabłkowego bądź miąższu jabłek, którego zawartość alkoholu nie przekracza 8%.
Zdaniem prezesa Związku Sadownictwa RP, rozwinięcie produkcji cydru jest możliwe dzięki obniżce akcyzy na ten napój. W ubiegłym roku podatek ten wynosił 158 zł za hektolitr, natomiast w 2013 roku spadł do 97 zł/hektolitr.
W opinii eksperta, produkcja cydru wpłynie na zagospodarowanie części polskich jabłek. Ubiegłoroczna ich produkcja wyniosła 2,88 mln ton. Blisko połowa z nich trafiła do przetwórstwa, z czego aż 92% na wytworzenie koncentratów. Brak innej alternatywy przyczynił się do niskich cen jabłek w skupie.
Według Mirosława Maliszewskiego, Polska może rocznie produkować 60-80 mln litrów cydru, przeznaczając na ten cel około 100 tys. ton jabłek.
Obecnie w naszym kraju napój ten dopiero zyskuje na popularności. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Austrii już cieszy się dużym zainteresowaniem.