| Autor: redakcja1

USDA: Mniej pomarańczy, więcej mandarynek na świecie

W styczniu 2015 roku USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący prognozowanych zbiorów owoców cytrusowych na świecie w sezonie 2014/2015.

USDA: Mniej pomarańczy, więcej mandarynek na świecie

Zbiory pomarańczy

Jak wynika z amerykańskich szacunków w sezonie 2014/2015 globalne zbiory pomarańczy to 48,8 mln ton, a więc o 4% mniej w stosunku do poprzedniego sezonu, kiedy było to 51 mln ton. Największymi światowymi producentami pozostają Brazylia, która jest niekwestionowanym od lat liderem w zbiorach pomarańczy, w tym sezonie to 16,3 mln ton oraz Chiny – 6,9 mln ton.

 

Niższa niż we wcześniejszym sezonie będzie również globalna konsumpcja pomarańczy wynosząca 28,9 mln ton, także mniej tych owoców trafi do przetwórstwa w ilości 19,4 mln ton. Na bardzo zbliżonych do zeszłosezonowych poziomach pozostaną wielkości importu i eksportu, przy czym w pierwszym przypadku wyniesie on 3,4 mln ton, a w drugim - 3,9 mln ton.

Zbiory mandarynek

Natomiast globalna produkcja mandarynek w sezonie 2014/2015 oceniona została na 27 mln ton, a zatem to jest o 700 tys. ton więcej w stosunku do poprzedniego sezonu – 26,3 mln ton. Największym producentem tych cytrusów są od lat Chiny z tego sezonowym wynikiem 18,5 mln ton. Zaraz za nimi znajdują się wszystkie kraje unijne, których całkowite zbiory to 3,1 mln ton, a na trzecim Turcja z wynikiem 0,96 mln ton. Światowe spożycie mandarynek to 25,4 mln ton, a najchętniej owoce te są konsumowane w Chinach – 17,1 mln ton oraz państwach unijnych – 2,86 mln ton.

 

Wolumen tego sezonowego eksportu oceniono na 2,36 mln ton, a importu na 2,24 mln ton. Głównym dostawcą tych cytrusów na świecie są Chiny z wielkością 770 tys. ton, a tuż za nimi Turcja – 520 tys. ton. Jak podaje  FAMMU/FAPA, Rosjanie są największym globalnym importerem mandarynek, w związku z czym w sezonie 2014/2015 zakupią 800 tys. ton.



Tagi:
źródło: