Uprawom truskawki zagraża szara pleśń
Objawy choroby można zauważyć na pąkach, kwiatach, owocach, chociaż rzadziej na liściach i łodygach. Rozwojowi patogenu sprzyja duża ilość opadów i wysoka wilgotność powietrza.
W związku z tym, kontrolę zdrowotności roślin w celu oceny stanu fitosanitarnego przeprowadza się od początku kwitnienia do końca zbioru owoców. Tym bardziej, że pierwsze objawy mogą być widoczne już w czasie kwitnienia, choć najczęściej występują na owocach. Dlatego też nowe plantacje truskawek należy zakładać z materiału rozmnożeniowego, który pochodzi ze zdrowych plantacji matecznych.
Natomiast zabiegi ochronne wykonuje się wykonywać zapobiegawczo lub interwencyjnie poprzez właściwy dobór środków ochrony roślin. Jednakże liczbę zabiegów dobiera się w zależności od podatności odmiany i warunków atmosferycznych.
Ponadto patogen można ograniczyć poprzez odpowiednie nawożenie, izolację przestrzenną, systematyczny zbiór owoców, likwidowanie porażonych liści, właściwe ściółkowanie, dobór przedplonu, metodę prowadzenia plantacji.
Jednakże zalecane jest przeprowadzenie oprysków dopiero wtedy gdy metody biologiczne, agrotechniczne i hodowlane zawiodą.
Pierwsze plantacje zaatakowane przez ten patogen w tym roku znajdują się w województwie wielkopolskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubuskim, łódzkim, dolnośląskim, śląskim, świętokrzyskim, małopolskim, podkarpackim oraz w lubelskim.