Rynek winogron w UE
W sezonie 2016/2017 oczekiwany jest nieznaczny spadek produkcji we wszystkich krajach unijnych – zebrane powinno zostać 1,69 mln ton tych owoców względem 1,74 mln ton w poprzednim sezonie. Jak podaje FAMMU/FAPA, niekwestionowanym liderem pozostają Włochy z wynikiem ponad 1 mln ton corocznych zbiorów. Przede wszystkim mniejsze zbiory będą odnosiły się do Bułgarii, Grecji oraz Francji.
Coroczny poziom spożycia winogron deserowych w krajach unijnych oceniany jest na 2,2 mln ton, a najwięcej tych owoców konsumują Włosi, Niemcy oraz Brytyjczycy. W sezonie 2016/2017 wielkość ta powinna wynieść 2,22 mln ton. Kraje unijnej „28” są netto importerem winogron, a coroczny poziom zakupów to 600 tys. ton.
W sezonie 2016/2017 zakłada się wielkość 612 tys. ton, a owoce te głównie sprowadzane są RPA, Chile, Indii oraz Peru. Największe ilości winogron importują Holendrzy, Niemcy oraz Brytyjczycy. W przypadku eksportu waha się on w granicach 80 tys. ton rocznie a najwięcej winogron wysyłają tradycyjnie Włosi. Unijne winogrona trafiają przede wszystkim na szwajcarski rynek, norweski oraz na Środkowy Wschód.