Zbiory pomarańczy w UE
W sezonie 2014/2015 całkowite zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych wyniosą 5,712 mln ton w odniesieniu do 6,607 mln ton w sezonie 2013/2014, tj. 8% spadek głównie na skutek niższych, niż oczekiwano zbiorów w Hiszpanii i Włoszech.
Czołowymi producentami pomarańczy w UE są oczywiście wspomniana już Hiszpania oraz Włochy, gdzie z tych dwóch pastw pochodzi 80% łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to pomarańcze portugalskie, cypryjskie oraz greckie.
Unijna konsumpcja pomarańczy na poziomie 5,3-5,5 mln ton
Od kliku lat spożycie pomarańczy na lokalnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie 5,3-5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczną konsumpcję na poziomie 10 kg. W analizowanym sezonie wielkość ta osiągnie 5,06 mln ton. Przy czym powyżej przeciętnej unijne spożycie utrzymuje się u największego unijnego producenta – Hiszpanii, gdzie konsumowane jest 20% wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy w tym sezonie będzie to 9235 tys. ton, a przeciętnie na 1 Hiszpana przypada 20 kg/rocznie.
Import pomarańczy do UE na poziomie 820 tys. ton
Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem pomarańczy, a każdego roku sprowadzane jest 800 tys. ton tych cytrusów, przy czym na sezon 2014/2015 planowane jest dokładnie 821 tys. ton. Owoce te przywożone są głównie z państw trzecich, a w sezonie 2013/2014 największym dostawcą było RPA z wynikiem – 376,4 tys. ton oraz Egipt – 181 tys. ton, czy Maroko – 67 tys. ton i niecałe 42 tys. ton z Argentyny.
Głównym kierunkiem eksportu pamarańczy Szwajcaria i Serbia
W odniesieniu do eksportu pomarańczy z UE – wysyła się ich około 300 tys. ton w tym najchętniej sprowadzane są one przez Szwajcarów - w poprzednim sezonie było to 58 tys. ton, Serbów – 42,7 tys. ton oraz Rosjan – 29 tys. ton.