Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
WIERTŁO seria 200
2012-01-05 -
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Przyczepa DRAKKAR CARGO
2013-10-30
Rynek owoców tropikalnych
Freshfel opublikował najnowszy raport dotyczący sytuacji na globalnym rynku owoców tropikalnych, w tym również unijnym rynku – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja owoców tropikalnych
W raporcie uwzględniono następujące owoce: awokado, guawy, mango, papaje, ananasy, persymony (śliwodaktyle) oraz duriany, a także mniej popularne tamaryndowce, chlebowce, owoce liczi, oskomiany oraz pitaje. W latach 2003-2012 odnotowano aż 48% wzrost produkcji na świecie tych wszystkich owoców, podczas gdy w analogicznym okresie 10 lat zwyżka łącznej, światowej produkcji wszystkich owoców odnotował 28% wzrost.
Według danych za rok 2012, największym producentem owoców tropikalnych na świecie były Indie ze zbiorami na poziomie 26,3 mln ton - 26% udział w globalnej produkcji, a także Chiny – 12,5 mln ton, Indonezja – 8,2 mln ton oraz 7,7 mln ton Tajlandia i 6,6 mln ton Brazylia. W sumie całkowite, globalne zbiory owoców tropikalnych to ponad 102,0 mln ton, a dokładnie 58% produkcji to zbiory mango i guawy, a 22% to ananasy.
Zbiory owoców tropiklanych w UE
W odniesieniu do państw unijnych zbiory owoców egzotycznych dotyczą tylko Hiszpanii, Portugalii, Włoch oraz w minimalnym stopniu Grecji. W hiszpańskiej produkcji dominują persymony ze zbiorami na poziomie nawet 160 tys. ton oraz mango – 70 tys. ton i awokado – 65 tys. ton. We Włoszech głównie zbiera się persymony – ponad 40 tys. ton, a w Portugalii mango – 20 tys. ton i mniej niż 10 tys. ton ananasów.
Ze względu na tak małą unijną produkcję kraje wspólnotowe zmuszone są do dużego importu owoców egzotycznych. Jak wynika z danych za rok 2013 UE sprowadziło ponad 1,5 mln ton tych owoców, przy czym w imporcie dominuje głównie Holandia, Niemcy, Wielka Brytania oraz Francja, Włochy i Hiszpania, a USA 2,2 mln ton w stosunku do światowej wielkości eksportu na poziomie 8,7 mln ton.
Łączny globalny import odnotował w odniesieniu do danych sprzed 10 lat aż 146% wzrost. Co ciekawe w przypadku państw unijnych w okresie lat 2009-2013 wzrost przywozu odnotowały jedynie awokado i guawy, gdzie w roku 2013 sprowadzono ich w sumie po 200 tys. ton. Najwięcej jednak importuje się ananasów, przy czym w roku 2013 było to ponad 800 tys. ton, tj. 60% całkowitego importu owoców egzotycznych w krajach UE.