Mniejsze w tym sezonie zbiory wynikają między innymi z niższej niż przewidywano produkcji w Hiszpanii oraz Włoszech. Średnią konsumpcję mandarynek w Unii Europejskiej w tym sezonie 2012/2013 oszacowano na poziomie 2,349 mln ton, a więc nieco mniejszym wobec poprzedniego sezonu. W sezonie 2010/2011 średnie spożycie mandarynek na 1 mieszkańca Unii Europejskiej wyniosło 5,6 kg.
Niemniej jednak, kontyngent importowy mandarynek z państw trzecich jest bardzo zbliżony do poziomu eksportu unijnych owoców poza granice Unii Europejskiej. Z kolei w sezonie 2012/2013 będą one prawdopodobnie na prawie identycznym poziomie wynoszącym około 320 tys. ton – 360 tys. ton.
W bieżącym sezonie szacowana wielkość importu mandarynek opiewa na 320 tys. ton, wobec 346 tys. ton rok wcześniej. Natomiast największe ilości tych owoców sprowadzane są do Unii Europejskiej z państw trzecich tj. z Maroka – około 80 tys. ton, RPA – około 70 tys. ton czy Turcji i Izraela – po niecałe 50 tys. ton.
Z kolei w przypadku eksportu w sezonie 2012/2013, jego łączny wolumen oszacowano na około 360 tys. ton. Najwięcej mandarynek wysyłano do Rosji, Stanów Zjednoczonych oraz na Ukrainę.