| Autor: redakcja1

Unijny rynek mandarynek (sezon 2012/2013)

W sezonie 2012/2013 unijna produkcja mandarynek wstępnie oszacowana została na około 2,709 mln ton wobec 3,1 mln ton w sezonie 2011/2012 oraz 3,245 mln ton w sezonie 2010/2011 – informuje FAMMU/FAPA.

Unijny rynek mandarynek (sezon 2012/2013)
Mniejsze w tym sezonie zbiory wynikają między innymi z niższej niż przewidywano produkcji w Hiszpanii oraz Włoszech. Średnią konsumpcję mandarynek w Unii Europejskiej w tym sezonie 2012/2013 oszacowano na poziomie  2,349 mln ton, a więc nieco mniejszym wobec poprzedniego sezonu. W sezonie 2010/2011 średnie spożycie mandarynek na 1 mieszkańca Unii Europejskiej wyniosło 5,6 kg.
 
Niemniej jednak, kontyngent importowy mandarynek z państw trzecich jest bardzo zbliżony do poziomu eksportu unijnych owoców poza granice Unii Europejskiej. Z kolei w sezonie 2012/2013 będą one prawdopodobnie na prawie identycznym poziomie wynoszącym około 320 tys. ton – 360 tys. ton.
 
W bieżącym sezonie szacowana wielkość importu mandarynek opiewa na 320 tys. ton, wobec 346 tys. ton rok wcześniej. Natomiast największe ilości tych owoców sprowadzane są do Unii Europejskiej z państw trzecich tj. Maroka – około 80 tys. ton, RPA – około 70 tys. ton czy Turcji i Izraela – po niecałe 50 tys. ton.
 
Z kolei w przypadku eksportu w sezonie 2012/2013, jego łączny wolumen oszacowano na około 360 tys. ton. Najwięcej mandarynek wysyłano do Rosji, Stanów Zjednoczonych oraz na Ukrainę.
 


Tagi:
źródło: