| Autor: redakcja1

Unijny rynek gruszek

Produkcja komercyjna gruszek oceniona została przez USDA sezonie 2014/2015 we wszystkich krajach członkowskich na poziomie 2,25 mln ton i tym samym unijna 28 jest zaraz po Chinach największym producentem gruszek na świecie – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny rynek gruszek

Zbiory gruszek w UE

W pierwszej piątce czołowych producentów na rynku gruszek znajdują się od lat Włochy, Hiszpania, Belgia, Holandia i Portugalia, gdyż z tych państw pochodziło łącznie ponad 85% unijnych zbiorów. Największym producentem są bez wątpienia Włochy z tegorocznym wynikiem 707 tys. ton gruszek.

Konsumpcja gruszek

Gruszki wśród unijnych konsumentów zajmują czwarte miejsce pod kątem najchętniej konsumowanych owoców, gdyż pierwsze są tradycyjnie jabłka, pomarańcze i banany. W sezonie 2014/2015 poziom unijnej konsumpcji gruszek prognozuje się na 2,02 mln ton, a przeciętnie na 1 unijnego obywatela przypada roczne spożycie 4 kg, przy czym najwięcej gruszek konsumują Austriacy, Włosi i Portugalczycy – 9 kg rocznie, a najmniej mieszkańcy nowych państw członkowskich, w tym przede wszystkim wschodnioeuropejskich – 2 kg.

Import gruszek

Wielkość importu gruszek z państw trzecich oceniono w analizowanym czasie na 220 tys. ton, a najwięcej tych owoców importowane jest między innymi z RPA - w poprzednim sezonie było to ponad 104 tys. ton, Argentyny – 85 tys. ton czy Chile – 44 tys. ton. Głównym unijnym importerem są Holandia i Niemcy.

Eksport gruszek

W odniesieniu do eksportu gruszek poza obszar Wspólnoty, to największy wywóz prowadzi Holandia i Belgia i z tych kierunków wysyłane są przede wszystkim gruszki odmiany Konferencja.
 
W sezonie 2014/2015 kraje unijne planują dostarczyć do państw trzecich około 270 tys. ton, a więc to zdecydowanie mniej w stosunku do poprzedniego sezonu, kiedy było to 470 tys. ton. Przyczyny tak głębokiego spadku należy doszukiwać się w rosyjskim embargo, gdyż do tej pory to Rosja była największym rynkiem dla unijnych gruszek, na który w poprzednim sezonie skierowano aż 260 tys. ton tych owoców. Poza Rosją każdego roku spore ilości dostarczane były również do Brazylii i na Białoruś – po 55 tys. ton.



Tagi:
źródło: