| Autor: redakcja1

Produkcja cytryn w UE przekroczyła 1,5 mln ton

W sezonie 2014/2015 prognozowane zbiory cytryn w UE-28 będą o 16% większe i wyniosą 1,53 mln ton w stosunku do 1,31 mln ton w sezonie 2013/2014 – podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja cytryn w UE przekroczyła 1,5 mln ton

Zbiory cytryn w UE

Wyższe zbiory wynikają z większej produkcji tych owoców między innymi w Hiszpanii, Włoszech oraz na Cyprze. Najwięcej, bo praktycznie 95% unijnej produkcji tych cytrusów zbierane jest w Hiszpanii i we Włoszech.
 
W analizowanym sezonie poziom unijnej spożycia cytryn oceniony został na 1,42 mln ton, a średnia konsumpcja na 1 unijnego obywatela to 2,7 kg. W sezonie 2014/2015 do przetwórstwa trafi 321 tys. ton cytryn, czyli podobnie do poprzedniego sezonu, a owoce te kierowane są głównie do produkcji soku, przy czym z 15-17 kg wytwarzane jest 1 kg soku.

Import cytryn do UE

UE – 28 to zdecydowanie importer netto cytryn, gdzie w poprzednim sezonie import wyniósł 376 tys. to, a na aktualny okres przewiduje się 326 tys. ton. Owoce te są sprowadzane głównie z Argentyny, przy czym w minionym sezonie aż 104,7 tys. ton, a także z Turcji – 100 tys. ton i z Brazylii – 75 tys. ton.
 
Na obecny sezon wielkość eksportu z UE to 107 tys. ton, tj. o 6,0 tys. ton więcej w stosunku do poprzedniego sezonu. W roku minionym największym importerem unijnych cytryn przed wprowadzeniem embargo była Rosja z wynikiem niecałych 28 tys. ton oraz Szwajcaria – 16,4 tys. ton.



Tagi:
źródło: