Produkcja cytryn w UE
Do głównych unijnych producentów cytryn zaliczają się przede wszystkim Hiszpania z tegosezonowym wynikiem 770 tys. ton, Włochy – 412 tys. ton i następnie Grecja, Cypr czy Portugalia.
W sezonie 2013/2014 szacowany wolumen konsumpcji cytryn na unijnym rynku jest minimalnie większy niż poprzednim sezonie i powinien wynieść około 1,36 mln ton w stosunku do 1,33 mln ton poprzednio. Kraje unijne są importerem netto cytryn, a w analizowanym okresie wielkość zakupów oceniana jest na około 2 tys. ton mniejszą, czyli na 420 tys. ton.
Handel cytrynami
Największymi dostawcami cytryn na unijny rynek pozostają: Argentyna z uzyskanym w zeszłym sezonie wynikiem na poziomie prawie 190 tys. ton oraz Turcja z ponad 80 tys. ton. Poza tym Unia Europejska z pośród państw trzecich sprowadza cytryny z Brazylii w ilości 61 tys. ton czy RPA - 40 tys. ton.
Wolumen wysyłanych z UE cytryn jest minimalny w odniesieniu do wielkości importu, a na bieżący sezon szacowane jest 80 tys. ton. Niemniej jednak, najwięcej unijnych cytryn kupuje Rosja oraz Szwajcaria. Do wspólnotowego przetwórstwa w sezonie 2013/2014 prawdopodobnie zostanie skierowane około 240 tys. ton cytryn.
Produkcja grapefruitów
W odniesieniu do zbiorów grapefruitów w aktualnym sezonie, ich wielkość została wstępnie oceniona na 120 tys. ton w stosunku do 110 tys. ton w poprzednim sezonie. Pośród największych unijnych producentów znalazł się Cypr i Hiszpania, a minimalne ilości produkowane są także we Włoszech oraz Grecji.
W sezonie 2013/2014 unijna konsumpcja grapefruitów oszacowana została na 409 tys. ton w porównaniu do 407 tys. ton sezon wcześniej, tj. w ostatnich latach przyjęła tendencję wzrostową.
Handel grapefruitami
Zdecydowana większość konsumowanych przez obywateli Unii Europejskiej grapefruitów to owoce importowane, a coroczny wolumen wysyłki waha się w marginalnych granicach 19 -20 tys. ton.
Wstępnie ilość zakupionych w obecnym sezonie grapefruitów oszacowano na 330 tys. ton wobec 335 tys. ton sezon wcześniej. Owoce te zaimportowane z państw trzecich w zdecydowanej większości pochodzą z RPA, gdzie w poprzednim sezonie 2012/2013 było to ponad 103 tys. ton, Turcji - 53 tys. ton, Chin – 63 tys. ton i Izraela – 47 tys. ton. W odniesieniu do unijnego eksportu, owoce przede wszystkim wysyłane są do Rosji, na Ukrainę i Białoruś.