Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pompa Viscomat DC 60
2013-12-13 -
Produkty energetyczne dla bydła
2016-04-21 -
Ładowarka teleskopowa JCB 520-40 AGRI
2020-05-22
Handel orzechami włoskimi w UE
W całym 2013 roku wszystkie kraje unijne łącznie wyeksportowały lub reeksportowały łącznie 65,4 tys. ton orzechów włoskich – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport orzechów włoskich
Dla porównania w obrębie pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku wielkość ta wyniosła 30,9 tys. ton w stosunku do 26,7 tys. ton w tym samym czasie roku 2013.
Najwięcej tych orzechów w całym 2013 roku wysłała Francja - 30 tys. ton, a dla porównania w okresie od stycznia do końca sierpnia 2014 roku było to 10,2 tys. ton. Na kolejnych miejscach w wysyłce znalazły się również Rumunia, Bułgaria i Niemcy.
Import orzechów włoskich
W odniesieniu do importu orzechów włoskich przez kraje unijne w całym 2013 przywieziono ich 134,5 tys. ton, a w pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku odpowiednio 76,2 tys. ton wobec okresu styczeń – sierpień 2013 – 65,6 tys. ton.
Czołowym importerem tego produktu od lat pozostają Włosi z wynikiem 33,5 tys. ton w roku 2013, a także Niemcy, Hiszpanie i Francuzi. W przywożonych orzechach dominują orzechy włoskie bez łupiny – 70,7 tys. ton, a te z łupiną to 63,7 tys. ton. Na unijnym rynku największym powodzeniem cieszą się orzechy pochodzące z USA oraz z Chile.