| Autor: mikolaj

Zbiory pomarańczy w UE

Jak wynika najnowszych danych, w sezonie 2014/2015 unijne zbiory owoców cytrusowych powinny wynieść 11 mln ton, a więc o 3,2% mniej w odniesieniu do zbiorów z poprzedniego sezonu – podaje FAMMU/FAPA.

Zbiory pomarańczy w UE

Zbiory pomarańczy w UE

Według najnowszych szacunków w sezonie 2014/2015 zbiory pomarańczy powinny wynieść około 6,2 mln ton wobec 6,71 mln ton w poprzednim sezonie 2013/2014. Największymi producentami pomarańczy w UE są oczywiście Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch państw pochodzi około 80% łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to pomarańcze portugalskie, cypryjskie czy greckie.

Od kliku lat konsumpcja pomarańczy na lokalnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie około 5,3-5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczne spożycie na poziomie około 10 kg. W omawianym sezonie wielkość ta osiągnie około 5,38 mln ton. Przy czym powyżej średniej unijna konsumpcja utrzymuje się u największego producenta – Hiszpanii, gdzie spożywane jest około 20% wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy, a średnio na 1 Hiszpana przypada 20 kg/rocznie.

Wysoki import pomarańczy do UE

Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem pomarańczy, a każdego roku sprowadzane jest 800 tys. ton tych cytrusów, choć na sezon 2014/2015 planowane jest 826 tys. ton. Owoce te importowane są głównie z państw trzecich, a w sezonie 2013/2014 największym dostawcą była RPA z 379 tys. ton oraz Egipt z 181 tys. ton, Maroko z 70 tys. ton i z Argentyny ponad 41 tys. ton.
 
W odniesieniu do eksportu pomarańczy z UE, kontyngent wysyłkowy wyniósł 300 tys. ton, a w bieżącym sezonie to 333 tys. ton w tym najchętniej przewożone są one przez Szwajcarów, gdzie w poprzednim sezonie było to 57,2 tys. ton, Serbów – 42,7 tys. ton czy Rosjan – 29,2 tys. ton.

Produkcja skoncentrowanego soku pomarańczowego

Państwa unijne nie są znaczącym producentem skoncentrowanego soku pomarańczowego, a w omawianym sezonie wielkość ta wyniesie zaledwie 101,8 tys. ton w stosunku do 110,9 tys. ton sezon wcześniej. W rezultacie taka ilość soku wyprodukowana zostanie z 1,31 mln ton pomarańczy dostarczonych do przetworzenia.
 
Z braku lokalnej produkcji państwa unijne zmuszone są do sprowadzenia tego produktu i w sezonie 2014/2015 wyniesie on aż 1,06 mln ton wobec 1,05 mln ton sezon wcześniej, a zdecydowanie największym dostawcą pozostaje Brazylia z 80% łącznego unijnego importu. W sezonie 2013/2014 kraj ten na unijny rynek skierował aż 915,5 tys. ton koncentratu pomarańczowego. Pozostałe ilości UE zakupuje między innymi z USA czy Meksyku.
 
W odniesieniu do eksportu, a właściwie reeksportu, soku z Unii do państw trzecich wysyła się go mniej więcej około 60 tys. ton, a w sezonie 2014/2015 będzie to wielkość 57 tys. ton. Największym odbiorcą koncentratu są Arabia Saudyjska oraz Szwajcaria i Norwegia.
 



Tagi:
źródło: