Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Malowanie ciekłe
2016-04-20 -
Rivakka - Gniotownik Greenmaker G7
2015-04-03 -
Mitsubishi MT2001X
2011-09-07 -
Osprzęt do ładowaczy
2016-01-11 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0511
2011-12-14 -
Preparat do dezynfekcji VIRON FF DDD-1
2020-04-21 -
Opryskiwacze,zraszacze IGLACO
2013-02-26
Świeży melon przez 45 dni - genetyczna nowość
Nowy rodzaj melona miodowego, którego okres przydatności do spożycia wzrósł do 45 dni, a to za sprawą meksykańskich genetyków.
Zespół genetyków z Meksyku stworzyła melona miodowego, którego przydatność do spożycia oraz świeżość trwa przez 45 dni. Ponadto jest on zdecydowanie bardziej pachnący oraz posiada twardszy miąższ.
Jak to możliwe? Otóż naukowcy znaleźli i wykluczyli proteinę, która odpowiada za proces rozkładania się kwasów tłuszczowych oraz ścian komórkowych. Co więcej, mianowicie odkryto, że w nasionach ta proteina nie wykazywała żadnej aktywności. Poprzez wyłączenie tej proteiny świeżość owocu wraz z zachowaniem twardości i oraz kształtu wydłuża się prawie pięciokrotnie.
Właśnie ta metoda może zostać zastosowana w przyszłości do wydłużenia przydatności do spożycia owoców posiadających dużą ilość miąższu, jak przykładowo papaja czy truskawki.