Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
CIĄGNIKI ROLNICZE FARMER
2011-02-23 -
Tarcza sprzęgła MASSEY FERGUSON
2013-02-04 -
Avant 700
2012-01-05 -
HATZENBICHLER – technika pielenia
2016-05-04
Świeży melon przez 45 dni - genetyczna nowość
Nowy rodzaj melona miodowego, którego okres przydatności do spożycia wzrósł do 45 dni, a to za sprawą meksykańskich genetyków.
Zespół genetyków z Meksyku stworzyła melona miodowego, którego przydatność do spożycia oraz świeżość trwa przez 45 dni. Ponadto jest on zdecydowanie bardziej pachnący oraz posiada twardszy miąższ.
Jak to możliwe? Otóż naukowcy znaleźli i wykluczyli proteinę, która odpowiada za proces rozkładania się kwasów tłuszczowych oraz ścian komórkowych. Co więcej, mianowicie odkryto, że w nasionach ta proteina nie wykazywała żadnej aktywności. Poprzez wyłączenie tej proteiny świeżość owocu wraz z zachowaniem twardości i oraz kształtu wydłuża się prawie pięciokrotnie.
Właśnie ta metoda może zostać zastosowana w przyszłości do wydłużenia przydatności do spożycia owoców posiadających dużą ilość miąższu, jak przykładowo papaja czy truskawki.
