Świeży melon przez 45 dni - genetyczna nowość

Nowy rodzaj melona miodowego, którego okres przydatności do spożycia wzrósł do 45 dni, a to za sprawą meksykańskich genetyków.


Zespół genetyków z Meksyku stworzyła melona miodowego, którego przydatność do spożycia oraz świeżość trwa przez 45 dni. Ponadto jest on zdecydowanie bardziej pachnący oraz posiada twardszy miąższ.

 

Jak to możliwe? Otóż naukowcy znaleźli i wykluczyli proteinę, która odpowiada za proces rozkładania się kwasów tłuszczowych oraz ścian komórkowych. Co więcej, mianowicie odkryto, że w nasionach ta proteina nie wykazywała żadnej aktywności. Poprzez wyłączenie tej proteiny świeżość owocu wraz z zachowaniem twardości i oraz kształtu wydłuża się prawie pięciokrotnie.

 

Właśnie ta metoda może zostać zastosowana w przyszłości do wydłużenia przydatności do spożycia owoców posiadających dużą ilość miąższu, jak przykładowo papaja czy truskawki.
 



Tagi: