Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Oprawa końcowa RAU
2011-10-21 -
Brona talerzowa na kołach TAL-K
2020-02-20 -
Avant 500
2012-01-05 -
TERRALAND TN_H pług zębowy, gruber, głębosz
2012-08-14 -
Formownica do redlin KRUKOWIAK
2012-03-15 -
Grzejnik olejowy SANICO OR 121-9
2011-05-14 -
Ładowarki teleskopowe Merlo - wysokie osiągi
2015-02-13
Świeży melon przez 45 dni - genetyczna nowość
Nowy rodzaj melona miodowego, którego okres przydatności do spożycia wzrósł do 45 dni, a to za sprawą meksykańskich genetyków.
Zespół genetyków z Meksyku stworzyła melona miodowego, którego przydatność do spożycia oraz świeżość trwa przez 45 dni. Ponadto jest on zdecydowanie bardziej pachnący oraz posiada twardszy miąższ.
Jak to możliwe? Otóż naukowcy znaleźli i wykluczyli proteinę, która odpowiada za proces rozkładania się kwasów tłuszczowych oraz ścian komórkowych. Co więcej, mianowicie odkryto, że w nasionach ta proteina nie wykazywała żadnej aktywności. Poprzez wyłączenie tej proteiny świeżość owocu wraz z zachowaniem twardości i oraz kształtu wydłuża się prawie pięciokrotnie.
Właśnie ta metoda może zostać zastosowana w przyszłości do wydłużenia przydatności do spożycia owoców posiadających dużą ilość miąższu, jak przykładowo papaja czy truskawki.
