| Autor: redakcja1

Światowy rynek pomarańczy i mandarynek

USDA opublikowało najnowszy raport dotyczący globalnej produkcji owoców cytrusowych – podaje FAMMU/FAPA.

Światowy rynek pomarańczy i mandarynek

Zbiory pomarańczy

Jak wynika z amerykańskich szacunków w sezonie 2013/2014 światowe zbiory pomarańczy wyniosą 50,67 mln ton, a więc to o 2% więcej w odniesieniu do wcześniejszego sezonu, kiedy wynosiły 49,54 mln ton.
 
Czołowymi globalnymi producentami pozostają Brazylia, która jest niekwestionowanym od lat liderem w zbiorach pomarańczy z wynikiem 17,34 mln ton oraz Chiny – 7,6 mln ton.
 
Wyższa niż we wcześniejszym sezonie będzie również światowe spożycie pomarańczy ocenione na 29,95 mln ton,  a zatem to wzrost tych owoców trafi także do przetwórstwa w ilości 20,43 mln ton.
 
Na bardzo zbliżonych do zeszłosezonowych wyników pozostaną wielkości importu i eksportu, gdzie w pierwszym przypadku wyniesie on 3,58 mln ton, a w drugim odpowiednio 3,87 mln ton.

Zbiory mandarynek

W raporcie uwzględniono również dane dla globalnej produkcji mandarynek i w sezonie 2013/2014 oszacowano ją na 26,48 mln ton, a więc to jest o 5% więcej w stosunku do wcześniejszego sezonu – 24,58 mln ton. Największym producentem tych cytrusów na świecie są od lat Chiny z tegorocznym wynikiem 18,2 mln ton. Na drugim miejscu plasują się wszystkie kraje unijne z całkowitymi zbiorami w ilości 3,06 mln ton, a na trzecim Maroko z 1,16 mln ton.
 
Światowe spożycie mandarynek to 24,95 mln ton, a najchętniej owoce te konsumowane są w Chinach – 16,86 mln ton oraz państwach unijnych – 2,73 mln ton.
 
Kontyngent tegosezonowego wywozu oceniono na 2,44 mln ton, a importu na 2,33 mln ton. Głównym  eksporterem tych cytrusów na świecie są Chiny z wielkością 750 tys. ton, a tuż za nimi Turcja – 525 tys. ton.
 
Rosja to największy czołowy importer mandarynek, gdzie w sezonie 2013/2014 zakupili aż 840 tys. ton, a na drugim miejscu znalazły się kraje unijne z kontyngentem 370 tys. ton.



Tagi:
źródło: