Produkcja orzechów włoskich
Globalna produkcja skoncentrowana jest w przede wszystkim w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem 43,7%, drugim Iran – 14,7%, a trzecim Stany Zjednoczone - 14,2%. Na kolejnych miejscach znajdują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja.
W odniesieniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała spory, bo 330% wzrost produkcji w stosunku do roku 2012, a także około 470% zwyżkę areału ich upraw, gdzie w roku 2012 wynosił już około 1 mln ha.
Niemniej jednak liderzy globalnej produkcji zdecydowaną większość lokalnych zbiorów spożywają na rodzimym rynku, a wysyłają za to niewiele. Największymi eksporterami nadal pozostaje Meksyk, Ukraina, Francja oraz Chile. Najchętniej orzechy włoskie sprowadzane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański czy niemiecki.
Produkcja migdałów
W roku 2012 światowa produkcja migdałów osiągnęła wynik 2 mln ton, a więc to o 20% mniej w odniesieniu do przeciętnej wielkości zbiorów z ostatnich lat, ale za to aż 30% zwyżka w stosunku do danych za rok 2000.
Jak wynika z informacji z lat 2008-2012, blisko 45% globalnej produkcji migdałów skoncentrowane jest w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w samej tylko Kalifornii gdzie zbiera się każdego roku 1 mln ton rocznie.
Zaraz za USA znalazła się Hiszpania z produkcją na poziomie 220 ton rocznie, co daje 9,5% światowej produkcji, Australia z 140 tys. ton czy Iran – 127 tys. ton oraz Włochy - 106 tys. ton. W rezultacie w roku 2012 orzechy te uprawiane były na świecie na łącznym obszarze 1,6 mln ha.
Jednakże największy areał upraw znajduje się nie w Stanach, produkujących najwięcej migdałów, czyli na obszarze 315 tys. ha, ale w Hiszpanii gdzie uprawia się je na ponad 530 tys. ha. Co ciekawe, otóż średni globalny kontyngent wysyłki za lata 2007-2001 kształtuje się w granicach 533 tys. ton, a tym ponad 70% stanowi eksport amerykański, a niemal 10% hiszpański.
W przypadku importu, najchętniej migdały sprowadzają Niemcy, przy czym w roku 2012 było to ponad 74 tys. ton, następnie Hiszpanie – ponad 64 tys. ton, a także Chińczycy – 28,5 tys. ton.
Produkcja orzechów pistacjowych
Orzechy pistacjowe są za to produkowane tylko w 10 państwach na całym świecie w łącznej ilości ponad 1 mln ton, a zdecydowana większość pochodzi z Iranu - w roku 2012 było to 902 tys. ton. Poza Iranem pistacje zbierane są również w USA, Turcji, Chinach i Syrii.
W roku 2012 na świecie orzechy te uprawiono na powierzchni 474 tys. ton z czego ponad połowa znajdowała się w Iranie. W roku 2012 globalny eksport wyniósł 360 tys. ton pistacji, tj. wzrost o 120% wobec roku 2000, a czołowymi ich dostawcami są naturalnie Iran oraz USA.
W przypadku importu na globalnym rynku liczą się głównie Niemcy i Chiny z importem w granicach odpowiednio 108 tys. i 38 tys. ton. Niemniej jednak, z roku na rok wzrasta również światowe spożycie pistacji z 430 tys. ton w roku 2007 do ponad 543 tys. to w roku 2012.