Jak wynika z najnowszych danych USDA w sezonie 2016/2017 szacowane zbiory orzechów włoskich w łupinie wyniosą 2,123 mln ton względem październikowych ocen wynoszących 2,114 mln ton raz poprzedniosezenowego ostatecznego wyniku globalnych zbiorów na poziomie 1,991 mln ton.
Rynek orzechów włoskich
Najwięcej tych orzechów zebrane zostanie w Chinach – w sezonie 2016/2017 przewiduje się je na 1,06 mln ton oraz w Stanach Zjednoczonych – 607 tys. ton. Na prawie niezmienionym względem poprzedniego sezonu poziomie utrzymają się zbiory w krajach Unii Europejskiej – 113 tys. ton. Poza tym dokładnie 110 tys. ton to prognoza dla Ukrainy oraz 100 tys. ton dla Chile.
Chiny to nie tylko największy, światowy producent orzechów włoskich, ale i ich konsument- przewidywania mówią o wielkości 1,137 mln ton w tym sezonie. Drugim co do wielkości spożyciem na świecie pozostają państwa wspólnotowe z tegosezonowym wynikiem 321 tys. ton, a trzecim Turcy – 160 tys. ton. Obywatele USA skonsumują w obecnym sezonie 150 tys. ton.
Według FAMMU/FAPA, globalny kontyngent eksportu w sezonie 2016/2017 oceniono na 703 tys. ton, a importu na nieco ponad 680 tys. ton. Najwięcej orzechów włoskich wyśle USA – 460 tys. ton oraz Chile – 90 tys. ton, a zaimportują kraje unijne – 220 tys. ton i Turcja – 105 tys. ton. W przypadku wywozu liczącymi się partnerami handlowymi są Ukraina z wynikiem 75 tys. ton i Mołdawia – 35 tys. ton. Poza największymi importerami 90 tys. ton sprowadzą Chińczycy oraz po 40 tys. ton Japończycy i Koreańczycy.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA TREE NUTS foto:
sxc.hu