W sezonie 2014/2015 globalna produkcja migdałów oceniona została na 1,02 mln ton w stosunku do 1,07 mln ton w poprzednim sezonie – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek migdałów na świecie
Największym światowym producentem są Stany Zjednoczone z tegosezonową produkcją wynoszącą 848 tys. ton oraz kraje unijne ze zbiorami prognozowanymi na 75 tys. ton. Poza tym 70 tys. ton w analizowanym sezonie stanowiły zbiory z Australii i 13 tys. ton w Turcji.
Globalne spożycie migdałów zostało oszacowane w sezonie 2014/2015 na 966,1 tys. ton w odniesieniu do 1,07 mln ton sezon wcześniej, a największe ilości konsumowane są w USA – 320 tys. ton oraz krajach unijnych – 290 tys. ton. Ponadto 50 tys. ton stanowi spożycie w Chinach, Indach czy Zjednoczonych Emiratach.
Głównym eksporterem na świecie migdałów są Stany Zjednoczone, które w analizowanym sezonie wysłały łącznie 525 tys. ton, a na drugim miejscu znalazła się Australia z 45 tys. ton. W sumie globalny poziom wywozu migdałów to 592 tys. ton, a importu 554 tys. ton, przy czym czołowym importerem tych orzechów są kraje unijne z 220 tys. ton oraz po 50 tys. ton Chiny, Indie i Zjednoczone Emiraty Arabskie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA World Market and Trade foto:
sxc.hu