Minister Marek Sawicki zwrócił się do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o podjęcie działań mających na celu zbadanie czy zachowania rynkowe przedsiębiorców prowadzących skup porzeczki czarnej i czerwonej nie naruszają zasad konkurencji.
Zgodnie z informacjami docierającymi do ministerstwa bezpośrednio od producentów porzeczki czarnej wynika, że w ostatnim czasie miał miejsce radykalny spadek cen oferowanych przez zakłady przetwórcze. Producenci przypuszczają, że niektóre zakłady przetwórcze skupujące porzeczki mogą stosować porozumienia ograniczające konkurencję, które polegają na ustalaniu zaniżonych cen skupu. Spadek cen do takiego samego poziomu nastąpił w tym samym dniu w głównych regionach uprawy porzeczek.
Mimo prognozowanego przez ekspertów spadku w tym roku zbiorów, ceny oferowane przez zakłady przetwórcze od początku sezonu są znacznie niższe niż oferowane w tym samym okresie roku ubiegłego. Ceny w 2013 r. kształtowały się na poziomie 1,57 zł za 1 kg porzeczki czarnej i 1,67 zł za 1 kg porzeczki czerwonej. Proponowana obecnie cena skupu porzeczki czarnej wynosi 0,56 zł/kg w spółdzielniach ogrodniczych i 0,70 zł/kg (loco zakład przetwórczy). Jest to najniższy poziom cen na przestrzeni ostatnich pięciu lat. Średnia cena skupu porzeczek czerwonych w dniu 4 lipca br. wynosiła 1,43 zł/kg (loco zakład) i była niższa o 9% od cen notowanych w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Według IERiGŻ-PIB koszty produkcji 1 kg porzeczki, przy plonie 7 ton z ha wynoszą w Polsce ok. 2 zł/kg.
Powierzchnia uprawy porzeczki czarnej od lat utrzymuje się w naszym kraju na dość stabilnym poziomie ok. 32,3 tys. ha, a średnie roczne zbiory wynoszą ok. 142,2 tys. ton. W ostatnich latach 80% zbiorów czarnej porzeczki przeznaczonych było do przetwórstwa.
Powierzchnia uprawy porzeczki czerwonej zajmuje ok. 10,3 tys. ha, a średnie roczne zbiory wynoszą 48,8 tys. ton.
Organ antymonopolowy może podjąć działania w interesie publicznym w celu ochrony interesów przedsiębiorców i konsumentów w zakresie przeciwdziałania praktykom ograniczającym konkurencję, polegającym między innymi na zawieraniu przez przedsiębiorców i ich związki porozumień ograniczających konkurencję na podstawie ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Z 2007 r. nr 50, poz. 331).
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW, foto:
Gospodarz.pl/MP