Według tych danych, przeciętnie 1 włoska rodzina konsumuje około 323 kg owoców i warzyw wydając na ten cel 542 euro rocznie. Z roku na rok we Włoszech notowany jest spadek konsumpcji świeżych owoców i warzyw. Największym powodzeniem wśród mieszkańców tego kraju cieszą się jabłka, pomarańcze i banany, a także arbuzy, gruszki, brzoskwinie, klementynki oraz melony, cytryny i winogrona.
W roku 2013 zaobserwowano zdecydowany spadek popularności pośród konsumentów głównie mandarynek – aż o 52% w ciągu 13 lat, a także po niecałe 40% dla cytryn i grapefruitów czy 30% dla gruszek. Ogromny wzrost popularności wśród włoskich konsumentów odnotowały z kolei w okresie lat 2000-2013 owoce egzotyczne, gdyż Włosi kupują ich o prawie 130% więcej niż jeszcze 13 lat temu.
Na popularności zyskały zakupy owoców kiwi – o ponad 57%, truskawek o 34% lub nektarynek – o 21%. W roku minionym średnioroczne spożycie bananów we Włoszech oceniono łącznie na 430 tys. ton, owoców egzotycznych - 100 tys. ton, kiwi – 110 tys. ton, jabłek – 780 tys. ton, gruszek – około 300 tys. ton, winogron – około 180 tys. ton, brzoskwiń – nieco ponad 250 tys. ton, arbuzów – 320 tys. ton, melonów – 220 tys. ton, pomarańczy – 550 tys. ton, cytryn – 180 tys. ton czy nektarynek – 110 tys. ton.