| Autor: redakcja6

Rynek przetworów owocowych

Ceny detaliczne przetworów owocowych wzrosły w sierpniu bieżącego roku w porównaniu do analogicznego okresu w roku ubiegłym.

Rynek przetworów owocowych
Według GUS najwięcej, bo aż o 9 procent w stosunku do 2011 roku, zdrożały dżemy owocowe, natomiast wartość soków wzrosła o 1-2 procenta.
 
Przyczyną zwiększenia cen konsumpcyjnych przetworów owocowych były stosunkowo wysokie ceny surowców, a co za tym idzie wzrost kosztów produkcji. Przykładem mogą być truskawki, bez szypułek, za które w skupie otrzymywano w tym roku 4,43 zł/kg, czyli o ponad 10 procent więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Wpłynęło to na wzrost cen zbytu truskawek aż o 14 procent w relacji sierpień 2012 - sierpień 2011. Nieco mniejsze przełożenie na ceny miały truskawki mrożone. Za kilogram tych przetworów płacono w sklepach 2 procent więcej niż w sierpniu ubiegłego roku. Związane to jest z obniżeniem marży na produkcji truskawek mrożonych dla zakładów przetwórczych w stosunku do roku poprzedniego. Ich eksport także nie wzrósł znacząco, na rynku europejskim w 2013 roku można nawet zauważyć spadki w ich wywozie. Odwrotna tendencję zanotowano natomiast w przypadku mrożonych wiśni oraz malin. Taka sytuacja może w najbliższych miesiącach sprzyjać dalszym wzrostom cen detalicznych przetworów owocowych.
 
Na przestrzeni roku 2012 utrzymywały się również wysokie ceny soków konsumenckich. Według specjalistów, w połowie października bieżącego roku, cena zagęszczonego soku jabłkowego w UE wynosiła 1,70 euro/kg i była o 0,3-0,4 euro wyższa niż ubiegłoroczna. Jednocześnie w analogicznym okresie spadła cena koncentratu soku pomarańczowego o około 13 procent, jednak biorąc pod uwagę okres ostatnich 10 lat, należy ona do jednej z wyższych.


Tagi:
źródło: