Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Propozycja nowych zasad produkcji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej
godnie z nowymi zasadami „Systemu certyfikacji przesyłek świeżych owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej” zaproponowanymi stronie rosyjskiej przez stronę polską, obowiązek badania owoców będzie spoczywał na producencie, a co za tym idzie – również odpowiedzialność i ryzyko.
Informując o tej zmianie z wyprzedzeniem, pragniemy uniknąć sytuacji, w której przez błędy popełnione w procesie ochrony, owoce nie będą mogły zostać sprzedane do Federacji Rosyjskiej.
Rozpoczęła
się kampania informacyjna dotycząca przedstawionych przez Główny
Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa propozycji nowych zasad
produkcji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji
Rosyjskiej. Przygotowany Program powstał w ramach krajowego systemu
jakości żywności „Integrowana Produkcja”, który zgodnie z
wytycznymi UE, zacznie obowiązywać w Polsce od 2014 r.
Branża sadownicza chce jednak przyspieszyć wdrożenie systemu, szczególnie dla owoców i warzyw eksportowanych na wschód.
Kampanię
informacyjną zainicjowały organizacje branżowe: Stowarzyszenie
Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” oraz
Związek Sadowników RP. Zasięgiem obejmie ok. 10 tys. producentów,
głównie z rejonu grójeckiego, którym zostaną dostarczone:
Program Ochrony Jabłoni Uwzględniający Normy Federacji Rosyjskiej
oraz broszury zachęcające do wdrożenia nowych zasad już w
rozpoczynającym się sezonie.
Czym jest program ochrony upraw owoców i warzyw eksportowanych do Rosji?
Opracowany Program zakłada stosowanie wyłącznie substancji dopuszczonych przez rosyjskie służby fitosanitarne. Wszystkie środki i zalecenia dotyczące ich stosowania są jednocześnie zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej.
Program skupia się głównie na ochronie upraw: preparaty, dawki, czas wykonywania zabiegów, mają wpływ na poziom pozostałości środków ochrony roślin w przeznaczonych do sprzedaży owocach i warzywach. Aby uniknąć przekraczania obowiązujących norm, a przede wszystkim – by móc w wiarygodny, niepodważalny sposób udokumentować jakość sprzedawanego na rynek produktu, należy wdrożyć rzetelny, zatwierdzony przez polskie instytucje rządowe, system. Daje on gwarancję uzyskania produktu, który będzie spełniał wymogi docelowego rynku.
Zasady programu ochrony upraw owoców i warzyw
Podstawowe zasady prowadzenia upraw są zgodne z najważniejszymi wytycznymi dotyczącymi ochrony roślin obowiązującymi w systemie Integrowanej Produkcji. System ten daje pierwszeństwo naturalnym metodom upraw i wprowadza ograniczenia związane z użyciem chemicznych środków ochrony roślin. Najważniejsze z tych zasad to:
- stosowanie chemicznych środków ochrony roślin wyłącznie, gdy istnieją ku temu przesłanki (producent nie opryskuje jabłoni, dopóki nie zostanie stwierdzone zagrożenie występowaniem danego agrofaga),
-
stała kontrola sadów na obecność szkodników oraz kontrola warunków atmosferycznych w celu oceny zagrożenia chorobowego,
-
stosowanie się do progów zagrożenia, czyli określonej liczebności szkodników, która musi wystąpić w sadzie, aby można było wykonać zabieg chemiczny,
-
dobór odpowiednich preparatów, zapewniających skuteczność w zwalczaniu konkretnego szkodnika lub kilku jednocześnie (z uwzględnieniem takich czynników jak: warunki atmosferyczne, poziom zagrożenia chorobowego, faza rozwojowa szkodnika – nie wszystkie preparaty działają np. na formy larwalne, a jedynie na dojrzałe szkodniki,
-
przestrzeganie dawek, sposobu i częstotliwości stosowania chemicznych środków ochrony roślin,
-
ukierunkowane aplikowanie pestycydów, które chroni występujące w przyrodzie i pożyteczne dla sadu organizmy, które w naturalny sposób eliminują szkodniki (tzw. antagoniści),
-
wykorzystanie naturalnej odporności niektórych odmian (dostosowanie odmiany do warunków),
-
stosowanie niechemicznych metod agrotechnicznych.