Rynek winogron na świecie
W strukturze światowej produkcji winogron deserowych największe udziały mają Chiny - 44%, Indie - 12%, Turcja - 9%, UE - 8%, Brazylia – 6%, Chile - 6%, USA - 4%, Peru - 3%, Afryka Południowa - 2% oraz Ukraina - 2%.
W sezonie 2015/2016 największy wzrost produkcji odnotowali Chińczycy. Łącznie zebrano tam 9,6 mln ton winogron, a drugie miejsce zajęły Indie z wynikiem 2,5 mln ton. Mniej o 300 tys. ton wyniosły zbiory w Turcji, bo 2 mln ton oraz 1,68 mln ton w krajach Unii Europejskiej.
Światowy poziom spożycia winogron deserowych oceniono w sezonie 2015/2016 na 20,85 mln ton - to o 300 tys. ton więcej w odniesieniu do poprzedniego okresu. Najchętniej winogrona konsumowane są w Chinach – 9,6 mln ton oraz w Indiach – 2,37 mln ton i UE – 2,2 mln ton.
Według USDA, w sezonie 2015/2016 eksport winogron deserowych w skali globalnej osiągnął 2,64 mln ton, tj. o 4% mniej w porównaniu z wynikiem z poprzedniego sezonu handlowego. Do grona czołowych dostawców tych owoców na świecie należy zaliczyć Chile - 29%, USA - 14%, Afryka Południowa - 11%, Peru - 9%, Turcja - 9%, Hongkong - 5%, Meksyk - 5%, Chiny - 5%, UE - 4% oraz Indie - 4%.
W sezonie 2014/2015 największe udziały w strukturze geograficznej globalnego importu winogron deserowych przypadały UE - 22%, USA - 21%, Rosja - 12%, Chiny - 8%, Hongkong - 8%, Kanada - 7%, Tajlandia - 3%, Korea Południowa - 3%, Meksyk - 3% oraz Kazachstan - 2%. Według FAMMU/FAPA, globalny poziom przywozu tych owoców osiągnął 2,56 mln ton względem 2,63 mln ton w poprzednim sezonie. Największym importerem winogron na świecie pozostają niemalże ex eqwo zarówno kraje unijne z wynikiem 0,58 mln ton jak i USA z wynikiem 0,653 mln ton.