Zbiory owoców deserowych w UE
Według FAMMU/FAPA, największe ilości stanowiły tradycyjnie jabłka z wynikiem 11,958 mln ton oraz pomarańcze – 6,04 mln ton. Poza tym zebrano spore ilości mandarynek – 2,932 mln ton, gruszek – 2,354 mln to oraz brzoskwiń – 2,324 mln ton.
Ze 37,711 mln ton zebranych w 2015 roku 30,730 mln ton to zbiory owoców deserowych w państwach unijnej”15”, a 6,981 mln ton unijnej „13”.
Zdecydowanie liderem wśród unijnych producentów owoców deserowych jest Hiszpania z zeszłorocznym wynikiem 10,252 mln ton oraz Włosi – 9,991 mln ton. Poza tym na trzecim miejscu znalazła się Polska z 4,1 mln ton oraz kolejno Grecja – 3,028 mln ton, Niemcy – 1,259 mln ton i 1,158 mln ton Rumunia.