Rynek mandarynek na świecie
Największy wzrost produkcji tych owoców miały przy tym miejsce w Chinach, tj. u największego globalnego producenta tych cytrusów, gdzie zebrano dokładnie 20 mln ton wobec 19,4 mln ton sezon wcześniej.
W strukturze globalnej produkcji mandarynek największe udziały mają Chiny - 68%, UE - 12%, Maroko - 4% i Turcja - 4%. Jak informuje FAMMU/FAPA, na drugim miejscu po Chinach w omawianym okresie uplasowały się kraje unijne z przewidywanym wynikiem 3,03 mln ton, a także kolejno Japonia – 1,1 mln ton oraz Maroko – 1,06 mln ton.
Światowy poziom konsumpcji w sezonie 2015/2016 określony został na około 27,3 mln ton względem 26,8 mln ton sezon wcześniej. Największych dwóch globalnych konsumentów to oczywiście Chiny z 18,7 mln ton oraz państwa unijne – w sumie 2,8 mln ton.
Według USDA, w sezonie 2015/2016 światowy eksport mandarynek wyniósł 2,3 mln ton, czyli podobnie w porównaniu do poprzedniego sezonu handlowego. Największy udział w eksporcie tych owoców na świecie mają Chiny - 32%, Turcja - 25%, Maroko - 15%, UE - 12%, a najwięcej w omawianym czasie cytrusów wyeksportowali Chińczycy – 0,66 mln ton i Turcy – 0,57 mln ton.
W minionym sezonie największe udziały w przywozie mandarynek miała Rosja - 36,1%, UE - 16%, USA - 8,5%, Wietnam - 7,1% i Kanada. Światowy import to 2,1 mln ton i utrzymuje się on na podobnym poziomie od kilku sezonów. Najwięcej mandarynek zakupili Rosjanie – 0,72 mln ton i UE – 0,4 mln ton.