Produkcję jabłek we Francji ocenia się na 1,48 mln ton. To w porównaniu do roku minionego 7% spadek, a względem średniej wielkości zbiorów z okresu ostatnich trzech lat 6% zniżka.
W sumie owoce te w 2016 roku uprawiane są na całkowitej powierzchni 36,4 tys. ha sadów, a więc na niezmienionej wobec roku poprzedniego. We francuskich zbiorach dominują trzy odmiany owoców – Golden z tegorocznymi zbiorami na poziomie 445 tys. ton, Gala – 284 tys. ton oraz odmiana Granny Smith z wynikiem 124,6 tys. ton.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, Francuzi są zdecydowanie eksporterem netto jabłek – w minionym roku ich wywóz wyniósł 609,9 tys. ton, podczas gdy import jedynie 182 tys. ton. Największe ilości jabłek wysłano na rynki unijne – 296 tys. ton, w tym do Holandii – 131 tys. ton oraz do Wielkiej Brytanii – ponad 117 tys. ton. W przypadku przywozu – 51 tys. ton jabłek sprowadzono z Holandii oraz 46,7 tys. ton z Hiszpanii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture foto:
Gospodarz.pl/MP