Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Mniej jabłek w Turcji
W sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Turcji spadły o 23% w stosunku do poprzednio sezonowych kształtując się na poziomie 2,23 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory jabłek w Turcji
W poprzednim sezonie zebrano ich 2,9 mln ton. W tureckich zbiorach dominują głównie dwie odmiany Red Delicious - 50% zbiorów oraz Golden Delicious – 33% zbiorów.
W Turcji blisko 90% lokalnych zbiorów jabłek kierowane jest do bezpośredniego spożycia na krajowym rynku, z kolei 5% trafia do przetwórstwa w postaci soku, a pozostała ilość jest eksportowana.
W sezonie 2014/2015 do konsumpcji powinno zostać skierowane 2,09 mln ton jabłek, a więc to zdecydowanie mniej w odniesieniu poprzedniego sezonu kiedy wielkość ta wynosiła 2,6 mln ton.
Do przetwórstwa skierowana zostanie identyczna co w poprzednim sezonie ilość 100 tys. ton jabłek, a na wysyłkę trafi ich jedynie 40 tys. ton wobec ponad 200 tys. ton w sezonie 2013/2014. Import jabłek w Turcji jest marginalny i w obecnym sezonie wyniesie tyle samo co w poprzednich latach, tj. 2 tys. ton.