Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Ciągnik Landini LANDPOWER COMFORT
2016-05-13 -
Piecyk na pelet Tray Natural 8,0 kW – MCZ
2020-05-29 -
PLONVIT OPTY Nawóz krystaliczny uniwersalny
2012-01-14 -
Mocznik
2012-01-12 -
Gomselmash Palesse GS 12 A1
2019-07-05 -
Opcjonalny wyświetlacz do pulserów
2013-12-12
Mniej jabłek w Turcji
W sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Turcji spadły o 23% w stosunku do poprzednio sezonowych kształtując się na poziomie 2,23 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Zbiory jabłek w Turcji
W poprzednim sezonie zebrano ich 2,9 mln ton. W tureckich zbiorach dominują głównie dwie odmiany Red Delicious - 50% zbiorów oraz Golden Delicious – 33% zbiorów.
W Turcji blisko 90% lokalnych zbiorów jabłek kierowane jest do bezpośredniego spożycia na krajowym rynku, z kolei 5% trafia do przetwórstwa w postaci soku, a pozostała ilość jest eksportowana.
W sezonie 2014/2015 do konsumpcji powinno zostać skierowane 2,09 mln ton jabłek, a więc to zdecydowanie mniej w odniesieniu poprzedniego sezonu kiedy wielkość ta wynosiła 2,6 mln ton.
Do przetwórstwa skierowana zostanie identyczna co w poprzednim sezonie ilość 100 tys. ton jabłek, a na wysyłkę trafi ich jedynie 40 tys. ton wobec ponad 200 tys. ton w sezonie 2013/2014. Import jabłek w Turcji jest marginalny i w obecnym sezonie wyniesie tyle samo co w poprzednich latach, tj. 2 tys. ton.
