W 2013 roku Holendrzy sprowadzili łącznie 1,981 mln ton owoców w postaci jabłek, pomarańczy, winogron, gruszek, owoców kiwi i cytryn – podaje FAMMU/FAPA.
Import owoców do Holandii
Dla porównania rok wcześniej wielkość zakupów tej samej grupy owoców to 1,908 mln ton. Z całkowicie sprowadzonej ilości 1,329 mln ton stanowiły owoce z państw trzecich, w tym 514 tys. ton z państw Ameryki Południowej, a 579 tys. ton z pozostałych krajów Wspólnoty.
Pośród tych owoców największą ilość stanowiły pomarańcze – 493 tys. ton oraz winogrona – 362 tys. ton. Ponadto 331 tys. ton to zakup jabłek, 182 tys. ton cytryn oraz 170 tys. ton gruszek i 72 tys. ton kiwi.
W odniesieniu do pomarańczy z 493 tys. ton niemal 357 tys. ton stanowiły dostawy z państw trzecich, a 136 tys. ton z pozostałych krajów unijnych. Podobny trend w imporcie zanotowano dla winogron - 362 tys. ton, w tym 319 tys. ton pochodziło z państw trzecich, a zaledwie 43 tys. ton z UE.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Fruit Zuid Amerika foto:
sxc.hu