| Autor: redakcja1

Gruszki zyskują na popularności w Rosji

Według danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA, w sezonie 2011/2012 zbiory gruszek w Rosji wyniosły nieco ponad 124 tys. ton, a wstępne dane na bieżący sezon 2012/2013 oszacowano na około 112 tys. ton.

Gruszki zyskują na popularności w Rosji
W Rosji gruszki w większości uprawia się na terenach południowo-wschodnich, w przydomowych sadach. Zbiory z dużych plantacji to jedynie 17 tys. ton. Najpopularniejszą odmianą jest Abbate Fettel, Wiliams czy Konferencja oraz lokalna odmiana Kuyre.
 
Co ciekawe, gruszka jest tuż za jabłkiem, owocami cytrusowymi oraz bananami, czwartym co do popularności owocem konsumowanym w Rosji. Średnioroczne spożycie tych owoców to około 3,5 kg/osobę. W bieżącym sezonie wielkość spożycia gruszek przez rosyjskich konsumentów pozostanie na niezmienionym poziomie 510 tys. ton. Najchętniej owoce te spożywane są w postaci świeżych, całych owoców lub w postaci przetworzonej w sałatkach owocowych.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, W roku 2011 Rosja była pierwszym na świecie co do wielkości importerem gruszek z wynikiem 420,6 tys. ton. W sezonie 2012/2013 planowana wielkość zakupów jest dokładnie ta sama, czyli 420,6 tys. ton gruszek. Największe ilości tych owoców sprowadza się z Belgii, gdzie w 2012 r. było to niemal 129 tys. ton, następnie z Argentyny – ponad 91 tys. ton oraz z Holandii – ponad 71 tys. ton. W sumie dokładnie 58-60% łącznego importu gruszek to owoce z terenu Unii. Z roku na rok rośnie na rosyjskim rynku popularność polskiej gruszki, ale w okresie zimowym zdecydowanie chętniej owoce te sprowadzane są z państw półkuli południowej.
 
W przypadku eksportu gruszek z Rosji to jest on raczej śladowy – w poprzednim sezonie wyeksportowano 55 ton tych owoców na sezon bieżący spodziewana wielkość to 100 ton. Przetwórstwo gruszek w porównaniu z rosyjskim importem oraz konsumpcją jest bardzo niskie i na sezon 2012/2013 określa się je na 14,3 tys. ton.


Tagi:
źródło: