Z najnowszych danych pochodzących z kwietnia 2013 roku wynika, że Turcję dotknął znaczny spadek eksportu owoców cytrusowych – podał Związek Eksporterów Basenu Morza Śródziemnego.
W związku z tym w analizowanym miesiącu Turcja wyeksportowała aż o 43% mniej cytrusów w ujęciu wartościowym i o 46% mniej w ujęciu ilościowym. Łącznie w kwietniu bieżącego roku poza tureckie granice wysłano zaledwie 46 tys. ton wobec 85 tys. ton w analogicznym miesiącu roku 2012.
Największy spadek wysyłki zauważono w przypadku pomarańczy, bo aż o 67%, a także mandarynek – o ponad 50% oraz grapefruitów – o 46% i cytryn – o 22%.
W rezultacie łączny wolumen eksportu w całym sezonie również był niekorzystny dla lokalnych eksporterów – wyeksportowali oni w sumie o 22% mniej owoców cytrusowych niż w sezonie 2011/2012.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor foto:
sxc.hu