W sezonie 2016/2017 całkowita światowa produkcja migdałów oceniona została na 1,173 mln ton względem 1,093 mln ton w sezonie poprzednim.
Rynek migdałów
Według FAMMU/FAPA, największym globalnym producentem tych orzechów od lat pozostają Stany Zjednoczone z tegosezonowym wynikiem 930,0 tys. ton.
Światowy poziom spożycia to w omawianym sezonie 2016/2017 wyniósł 1,103 mln ton, a największym konsumentem były kraje unijne z wynikiem 356,0 tys. ton oraz USA – 300,0 tys. ton.
W sezonie 2016/2017 wyeksportowane zostanie w sumie 716,5 tys. ton migdałów, z czego rekordową ilość 625,0 tys. ton stanowi wywóz z samych tylko Stanów Zjednoczonych, a wielkość globalnego importu to 658,7 tys. ton – najwięcej sprowadzą kraje UE 28.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: “Tree Nuts: World Markets and Trade” foto:
sxc.hu