W okresie sześciu miesięcy 2021 r. wartość eksportu z Polski owoców i przetworów owocowych ukształtowała się na poziomie 728 mln EUR, a więc wyższym o 3% niż przed rokiem, co stanowiło 4% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
Owoce i przetwory owocowe krajowi eksporterzy kierowali głównie do krajów UE-27 - 67% wartości eksportu.
Do krajów Unii Europejskiej sprzedano owoce i przetwory owocowe o całkowitej wartości 488 mln EUR, tj. większej o 4% niż rok wcześniej. Największy udział w eksporcie miały Niemcy - 18%, dokąd wywieziono produkty za kwotę 134 mln EUR. Owoce i przetwory owocowe dostarczano także do: Niderlandów - 46 mln EUR, Rumunii - 40 mln EUR i Francji - 33 mln EUR. Spośród krajów pozaunijnych czołowymi partnerami handlowymi Polski były: Białoruś - 56 mln EUR, Ukraina - 35 mln EUR, Wielka Brytania - 31 mln EUR, Egipt - 25 mln EUR oraz Federacja Rosyjska - 16 mln EUR. Spośród owoców świeżych najwięcej wysyłano jabłek, a wśród przetworów dominowały mrożonki owocowe, tj. głównie mrożone maliny, truskawki i wiśnie.
źródło: Gospodarz.pl/
Stowarzyszenie Unia Owocowa