Wstępne dane dotyczące produkcji mandarynek w Hiszpanii w sezonie 2016/2017 zakładają wielkość 2,446 mln ton względem 1,972 mln ton w poprzednim sezonie. Tym samym w tym sezonie odnotowany zostanie 24% wzrost produkcji tych cytrusów.
Rynek mandarynek w Hiszpanii
Spore ilości mandarynek kierowane są na hiszpańskim rynku do bezpośredniego spożycia - w omawianym sezonie 2016/2017 zakłada się wielkość niecałych 460 tys. ton wobec 397,3 tys. ton w poprzednim okresie. Hiszpania to nie tylko czołowy producent ale i dostawca mandarynek.
W sezonie 2016/2017 wysłane zostanie 1,7 mln ton tych cytrusów wobec 1,49 mln ton poprzednio. Zdecydowanie największymi importerami hiszpańskich owoców są kraje unijne – kierowane jest tam 91% całkowitego eksportu mandarynek. Jak podaje FAMMU/FAPA, w poprzednim sezonie najwięcej owoców skierowano do Niemiec – 421,6 tys. ton, Francji – 364,7 tys. ton, czy Wielkiej Brytanii – niecałe 159 tys. ton i Polski. Import w stosunku do wielkości produkcji i eksportu jest marginalny – zakłada się, że w sezonie 2016/2017 wyniesie zaledwie 13 tys. ton. Do przetwórstwa skierowane zostanie w analizowanym okresie 300 tys. ton mandarynek, chociaż głównie przetwarzanych jako owoce puszkowane.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA foto:
sxc.hu