W roku 2014 zbiory jabłek w Czechach wyniosły 122,9 tys. ton, a gruszek 3,8 tys. ton. Tym samym zeszłoroczne zbiory jabłek były większe o 9% od przeciętnej wielkość produkcji z ostatnich pięciu lat, a w niektórych częściach kraju były to najlepsze zbiory od 20 lat – podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory jabłek w Czechach
Najwięcej zebrano owoców odmiany Golden Delicious, bo w ilości 28,6 tys. ton oraz Idared - 25 tys. ton i Jonagold – 13 tys. ton. Z całkowitych zbiorów 123 tys. ton jabłek niemal 40 tys. ton trafiło do przetwórstwa, a pozostała ilość skierowana została na lokalny rynek i eksport.
Łącznie średnioroczna konsumpcja owoców w Czechach oceniana jest na 82 kg/osobę, z czego 34,5 kg stanowi spożycie owoców południowych, 20 kg to jabłka i zaledwie 3 kg - gruszki.
Eksport jabłek z Czech
W zeszłym roku Czesi wysłali w sumie 57 tys. ton, a więc zdecydowanie mniej w odniesieniu do 113 tys. ton jeszcze rok wcześniej. Najwięcej owoców trafiło do Niemiec – 27 tys. ton i Austrii - 16 tys. ton oraz na Słowację – 10 tys. ton.
Import jabłek do Czech
Z kolei import jabłek zamknął się w 2014 roku wielkością 80 tys. ton w stosunku do 73 tys. ton zakupionych w roku 2013, a najchętniej Czesi przywozili jabłka z Polski – 33 tys. ton, Słowacji - 18 tys. ton, a także z Włoch – 11 tys. ton i Niemiec – 8 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA foto:
sxc.hu
sxc.hu