Dlatego też przypisywanie geograficzne temu produktowi nie jest wskazane. Uważa się, że Juglans regia wywodzi się z Azji Centralnej, w szczególności z prowincji Xinjiang. Stamtąd rozpoczął swój marsz w stronę innych krajów, najwcześniej był obserwowany w Kazachstanie, Uzbekistanie, Kirgizji, Nepalu, Bhutanie, Tybecie, w północnych Indiach, Pakistanie i Sri Lance.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Wspomniane we wstępie wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mają wpływ na regulację ciśnienia krwi a także na stężenie cholesterolu w niech. Ponadto zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co działa antymiażdżycowo, czyli chroni przed zawałem. To ciągle nie wszystko bowiem posiadają one także właściwości przeciwzapalne, a także poprawiają samopoczucie (hamują wydzielanie neurohormonów, będących przeciwnikami hormonu szczęścia – serotoniny. Wpływają również na stan oczu.
Orzechy włoskie wpływają na urodę
Dobre kosmetyki wpływają na poprawę kondycji skóry i włosów. W całej tej dbałości warto pamiętać, aby odżywiać się także od środka. Z pomocą przychodzą tutaj także orzechy włoskie. Mimo, iż jest to jeden z najbardziej kalorycznych produktów spożywczych (100 gramów włoskich orzechów dostarcza bowiem aż 654 kalorii (kcal) warto stawiać na niego w codziennym jadłospisie. Domowym sposobem na piękne i zdrowe włosy jest zmieszanie posiekanych orzechów z miodem i codzienne spożywanie takiego słodkiego specyfiku.
Juglans regia w codziennym menu
Wprowadzenie takich orzechów do codziennego jadłospisu nie jest trudne ponieważ można je z powodzeniem dodawać do znacznej liczny dań. Czy to sałatki, kanapki, sosy, płatki śniadaniowe czy też słodkie desery. Warto też traktować je jako przekąskę, gdy dopadnie nas „trudna” chwila w ciągu dnia. Ich garść waży jedynie 30 gramów. Ilość ta stanowi odżywczą oraz sycącą przekąskę dostarczającą Nam ok. 200 kcal. Podobną liczbę kalorii dostarcza czekoladowy batonik, który już nie jest tak zdrowym rozwiązaniem, bowiem to orzechy włoskie posiadają pokaźne wartości odżywcze.
Błonnik i kwasy omega 3
Błonnik. W 100 gramach orzechów włoskich znajdziemy aż niemal 7 gramów błonnika, co stanowi około 1/3 dziennego zapotrzebowania na nie. Ponadto około 65 proc. masy wspomnianych orzechów stanowi tłuszcz. W tym nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3, tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu człowieka. W orzechach włoskich widoczna jest dobra proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 oraz omega 5 (1:4), co czyni je jeszcze zdrowszymi.