W Grecji odbył się kongres dotyczący owoców puszkowanych. Miał on miejsce w dniach od 30 czerwca -2 lipca.
Podczas trwania kongresu przedstawiono dane świadczące o tym, że największym producentem brzoskwiń puszkowanych są Chiny. Wynik z jakim się uplasowały to 41 proc. globalnego odsetka produkcji. Na drugim miejscu, znalazły się Stany Zjednoczone z wynikiem 19 proc., na trzecim natomiast Grecja-16 procent.
Biorąc pod uwagę obszar produkcji brzoskwiń przemysłowych, to w 2004 roku kształtował się na poziomie 69,1 tys. ha, z czego do przetwórstwa trafiało 1,75 mln ton. Porównując do roku 2011 obszar produkcji zmniejszył się i wyniósł 58,0 tys. ha, a owoców do zapuszkowania trafiło 1,31 mln ton. Jak widać ilości te uległy znacznemu pomniejszeniu.
Jeśli chodzi o gotowe zapuszkowane owoce to ich ilość zmniejszyła się z 54,5 mln kartonów w roku 2004 do około 45,5 mln kartonów w roku minionym. Karton zawiera 24 puszki brzoskwiń, z której każda posiada gramaturę jednego kg. Więcej produkuje się natomiast puree brzoskwiniowego. W okresie ostatnich 7 lat ilość tego wyrobu wzrosła z 101,3 tys. ton do 117,0 tys. ton w roku ubiegłym.
Największy światowy producent osiągnął wolumen produkcji wynoszący 646,0 tys. ton, z czego 139,0 tys. ton trafiło na eksport. Reszta została przeznaczona do konsumpcji na lokalnym rynku. Porównując rok poprzedni wynik tego producenta wynosił 497,0 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu