Zbiory jabłek w Brazylii w sezonie 2014/2015 będą nieznacznie wyższe. Łącznie zebrane zostanie 1,185 mln ton tych owoców w stosunku do 1,175 mln ton sezon wcześniej – podaje FAMMU/FAPA.
Uprawa jabłem w Brazylii zajmuje obszar 37,6 tys. ha. Przeciętna konsumpcja jabłek przez 1 Brazylijczyka to blisko 3 kg rocznie a w sumie wolumen spożycia w całym sezonie 2014/2015 oszacowana na blisko 1,024 mln ton w odniesieniu do 1,014 ml ton w sezonie 2013/2014. Do przetwórstwa skierowane będzie w analizowanym czasie ponad 181 tys. ton jabłek z przeznaczeniem głównie na sok, a na eksport trafi 78 tys. ton tych owoców.
Największymi odbiorcami tych brazylijskich owoców są od lat Holandia i Wielka Brytania, gdzie przed rokiem skierowano tam ponad 40 tys. ton jabłek. Poza tym owoce te wysyłane są do Niemiec, Bangladeszu, Irlandii oraz Francji.
Oprócz eksportu Brazylijczycy również jabłka importują, przy czym w sezonie 2014/2015 to spora wielkość blisko 99 tys. ton, a zakupy te rosną corocznie przede wszystkim ze względu na rosnące na lokalnym rynku spożycie jabłek. Najwięcej przywożone jest z Argentyny, gdzie w zeszłym roku była to połowa dostaw. Ponadto na brazylijskim rynku aktualnie znajdują się jabłka z Chile, Francji czy Hiszpanii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA foto:
sxc.hu