W pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. deficyt handlowy produktami oleistymi zmniejszył się do 1168,4 mln EUR, a więc o 8,8%, w wyniku zwiększenia się wpływów z eksportu produktów oleistych o 20,2% do 530,9 mln EUR, przy obniżeniu się wydatków na ich import o 1,4% do 1699,3 mln EUR. Od stycznia do września 2019 r. wysłano więcej o 43% do 355,3 tys. t nasion oleistych, w tym o 52,7% do 246,6 tys. t rzepaku, o 30,7% do 123 tys. t olejów roślinnych, w tym o 17,7% do 66,5 tys. t oleju rzepakowego, mniej o 3,2% do 502,3 tys. t śrut oleistych, w tym o 13,4% do 418,5 tys. t śruty rzepakowej i więcej o 14,8% do 118,9 tys. t margaryn.
Jednocześnie w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2019 r. sprowadzono więcej o 12,2% do 2,393 mln t śrut oleistych, więcej o 12,7% do 657 tys. t olejów roślinnych, w tym mniej o 3,8% do 128,3 tys. t oleju rzepakowego, o 22,7% do 683,2 tys. t nasion oleistych, w tym o 32,3% do 397,8 tys. t rzepaku oraz mniej o 0,7% 71,8 tys. t margaryn.