Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Hygienizac wapno palone
2016-06-29 -
Trak taśmowy z pełną hydrauliką
2014-03-18 -
Wał uprawowy UNIWERSAL BIS
2014-05-07 -
Agregat do upraw przedsiewnych LECH
2014-03-17 -
Magazyny energii Pylontech
2020-08-12 -
DEUTZ - szyba drzwiowa dolna
2011-12-13
Zbiory rzepaku i jego przerób
Jak wynika z danych USDA, globalne zbiory rzepaku w sezonie 2015/2016 wyniosą 64,7 mln ton i będą o 7,2 mln ton – 10% niższe niż w sezonie poprzednim - podaje Magdalena Bodył i Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Rynek rzepaku w UE
W obrębie miesiąca światowe prognozy produkcji rzepaku skorygowano w górę o 0,1 mln ton. Podniesiono je przede wszystkim dla UE o 0,2 mln ton i Kanady o 0,3 mln ton, a zmniejszono dla Indii o 0,4 mln ton. Obecnie USDA szacuje, że globalne zużycie rzepaku zmaleje do 65,3 mln ton o 4,3%, a jego zapasy na koniec sezonu obniżą się o 45,2% do 4,1 mln ton. Stosunek zapasów do zużycia rzepaku zmniejszy się do 6,3%, z 11,1% przed rokiem. Zniżka podaży przełoży się na spadek światowego eksportu rzepaku o 15,7% do 12,3 mln ton.
Zdaniem Rosiak i Bodył, głęboka obniżka zbiorów w UE – o 12,7% do 21,3 mln ton i Kanadzie – o 19% do 13,3 mln ton, a także niższe zbiory w Chinach – o 3,4% do 14,1 mln ton, tylko w nieznacznym stopniu zostały zrekompensowane przez zwyżkę zbiorów rzepaku w Indiach – o 13,3% do 7,2 mln ton.
GUS w przedwynikowym szacunku opublikowanym 29 września ocenił tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce na 2,7 mln ton, a więc o 19% mniej w odniesieniu do zeszłorocznych zbiorów.
Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, a więc liczące 50 i więcej osób stałej załogi wyprodukowały w pierwszych siedmiu miesiącach br. 690 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. 13,2% zwyżka wobec w analogicznego czasu minionego roku, z tego rafinowały o 1,7% więcej do 389 tys. ton. Produkcja margaryn wyniosła 221 tys. ton i była o 1,4% niższa.
