W grupie kluczowych producentów rzepaku na świecie przewidywana jest obniżka zbiorów w UE-28 o 5,3% do 18,7 mln t, Kanadzie o 1,7% do 20 mln t i Chinach o 2,3% 12,7 mln t, przy zwyżce na Ukrainie o 32,1% do 3,5 mln t, Rosji o 15,0% do 2,3 mln t i Indiach o 3,2% do 6,5 mln t, a w drugiej połowie sezonu również w Australii o 67,4% do 3,7 mln t.
W sezonie 2019/2020 globalny bilans rzepaku będzie zrównoważony. Światowe zużycie tej oleistej rośliny oceniane jest na 71,3 mln t, czyli to mniej o 0,2% niż przed rokiem będzie równe wielkości produkcji. W tej sytuacji globalne zapasy rzepaku na koniec sezonu 2019/2020 wyniosą podobnie jak przed rokiem 5,6 mln t, ale w grupie trzech czołowych eksporterów, tj. Kanada, Australia i Ukraina zapasy rzepaku wzrosną o 8,8% do 3,8 mln t. Prognozuje się, że w omawianym sezonie globalny wywóz rzepaku zwiększy się o 7,5% do 17,3 mln t i będzie stanowić 24,3% światowej produkcji względem 23% w sezonie poprzednim. Głównymi importerami rzepaku pozostaną Chiny i UE-28.