| Autor: redakcja1

Wysoki eksport soi w sezonie 2013/2014

Globalny eksport soi w sezonie 2013/2014 utrzymuje się na wysokim poziomie - informuje Bank BGŻ.

Wysoki eksport soi w sezonie 2013/2014
Jak wynika z danych opublikowanych przez Oil World, państwa należące do czołówki największych eksporterów, czyli Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia oraz Paragwaj w pierwszych 7 miesiącach sezonu 2013/2014 wyeksportowały łącznie ponad 60 mln t soi. Jest to więcej o 16,4 mln t - 37% niż w tym samym okresie rok wcześniej.
 
Niemniej jednak największy przyrost eksportu w skali roku odnotowano w ostatnich miesiącach. Pomimo iż od września do grudnia zeszłego roku wysyłka z tych krajów zwiększyła się o 6,2 mln t – 23% do 32,7 mln t, to w ostatnim kwartale Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia oraz Paragwaj wyeksportowały już o niemal 10,1 mln t soi więcej niż przed rokiem, co daje 59% zwyżkę, a więc 27,4 mln t. Do największych odbiorców soi w tym sezonie należą Chiny, z 67% udziałem w globalnym imporcie oraz UE, z 11% udziałem.
 
Oil World szacuje, że w ciągu pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/2014 Chiny sprowadziły niemal 41 mln t soi w odniesieniu do 26 mln t w tym samym czasie rok temu. W bieżącym sezonie kraj ten zakupił spore ilości surowca ze Stanów Zjednoczonych, w obawie przed powtórzeniem sytuacji z ubiegłego sezonu, kiedy to nastąpiły spore opóźnienia w dostawach soi z Brazylii. Jednakże eksport brazylijskiej soi do tej pory przebiega jednak bez większych zakłóceń.
 
Aktualnie zapasy soi w Państwie Środka są wysokie. W ostatnich tygodniach kraj ten już kilkukrotnie wycofywał się z zakupów brazylijskiej i amerykańskiej soi. Bardzo prawdopodobne, że także w najbliższym okresie Chiny będą zgłaszać mniejsze zapotrzebowanie na soję.
 
W przypadku UE, import soi w obrębie pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/2014 wzrósł o 1,1 mln t - 20% do 6,7 mln t. Zdaniem Oil World, sprzyjały temu m.in. niewystarczająca podaż śruty sojowej we Wspólnocie, jak i utrzymujące się korzystne marże na przerobie soi.
 


Tagi:
źródło: