Stany Zjednoczone są największym producentem soi na świecie. Jak podaje Bank BGŻ w ostatnich trzech sezonach 2010/11-2012/13 ze zbiorami na poziomie ok. 83-91 mln t, ich udział w globalnej produkcji soi kształtował się na poziomie 30-35% (USDA).
USA należą również do ścisłej czołówki największych eksporterów tego surowca na świecie. W analizowanym okresie kraj ten eksportował ok. 36-41 mln t soi w sezonie, co stanowiło ok. 35-45% światowego eksportu (USDA).
Pojawiają się pierwsze informacje dotyczące planowanych zasiewów soi w Stanach Zjednoczonych pod przyszłe zbiory jesienią 2014 roku. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) w swoim raporcie opublikowanym 31.03 br. spodziewa się, że tegoroczna powierzchnia zasiewów może być rekordowo wysoka i osiągnąć 81,5 mln akrów (ok. 33 mln ha). W stosunku do ub.r. oznacza to wzrost o 6%.
W przypadku kukurydzy oczekiwany jest spadek areału zasiewów o 4% r/r do 91,7 mln akrów (37,1 mln ha).
Śledź notowania oleistych na Gospodarz.pl
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
Gospodarz.pl