Bilans soi
Podobnie jak na początku sierpnia oznacza to poziom minimalnie wyższy od rekordowego poprzedniego sezonu. Przez miesiąc USDA zwiększyło prognozy globalnego przerobu i spożycia soi o 1,1%, co przyczyniło się do spadku prognoz zapasów końcowych o 2,2% do około 85 mln ton. W trakcie sezonu 2015/16 zapasy soi wzrosną do końca sezonu o 6,3 mln ton, czyli na tym poziomie będzie globalna nadprodukcja soi. Spadek podaży soi przełoży się na spadek globalnego eksportu ze 127,2 mln ton do 126,5 mln ton.
W USA jesienne zbiory soi mogą się zmniejszyć tylko o 0,9 mln ton wobec poprzedniego sezonu do 107,1 mln ton. Oznacza to wzrost prognoz o 0,5% wobec sierpnia br. W ciągu miesiąca USDA zwiększyło prognozy przerobu soi z USA o 0,5%, co przyczyni się do spadku zapasów pod koniec sezonu o 4,1%.
We wrześniu utrzymano prognozy importu soi przez Chiny w sezonie 2015/16 na rekordowym poziomie 79 mln ton wobec 77 mln ton sezon wcześniej.
Produkcja oleistych na poziomie 527 mln ton
W sezonie 2015/16 globalna produkcja oleistych powinna się zmniejszyć o 10,1 mln ton z rekordowego poziomu 537,2 mln ton do 527,2 mln ton. Oznacza to miesięczny spadek prognoz o 1,9 mln ton głównie na skutek pogorszenia prognoz dla soi oraz słonecznika (w UE, Mołdawii oraz Chinach i Indiach). Prognozy globalnej produkcji rzepaku wzrosły nieznacznie dzięki poprawie prognoz dla Kanady i UE, które zrekompensowały straty dla Indii i Turcji. Inne zmiany obejmują redukcje produkcji orzeszków ziemnych w Indiach oraz bawełny w Brazylii.
Pod wpływem spadku globalnej produkcji (wobec sierpnia br.), podaż oleistych powinna się zmniejszyć z 623,2 mln ton do 620,1 mln ton. Zapasy oleistych pod koniec sezonu 2015/16 powinny się zmniejszyć o 1,2 mln ton do 94,9 mln ton.