Eksport śruty rzepakowej z Polski
Polska produkuje dużo więcej śruty rzepakowej niż zużywa na własne potrzeby. W związku z tym, istotne znaczenie w zagospodarowaniu tego surowca odgrywa eksport. Ocenia się, że w ostatnich latach na wywóz przeznaczano 40-50% krajowej produkcji (na podstawie danych IERiGŻ publikowanych w 'Rynkach rolnych').
W I połowie br. krajowa produkcja śruty rzepakowej wyraźnie się zwiększyła w relacji rocznej, co pozwoliło na wzrost eksportu. Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów, w obrębie pierwszych 6 miesięcy br. za granicę trafiło blisko 352 tys. t śruty, a więc o 12% - 38 tys. t więcej w skali roku. Mimo dość dużego wzrostu wolumenu wysyłki, jego wartość – z uwagi na spadek cen jednostkowych – zmalała o 1% do 82,8 mln euro.
Duży popyt na polską śrutę rzepakową zgłaszały Niemcy. Trafiło tam 110 tys. t surowca, a więc o 65% - 44 tys. t więcej niż przed rokiem. W wyniku czego, Niemcy z 31-procentowym udziałem w wywozie, stały się głównym importerem śruty rzepakowej z Polski, wyprzedzając Hiszpanię. Hiszpania, w I półroczu br. sprowadziła 100 tys. t śruty, tj. o 34% - 25 tys. t więcej niż przed rokiem. Znacząco, bo 2,5-krotnie - 21 tys. t zakupy zwiększyła Szwecja do 35 tys. t, dzięki czemu zajęła 3 miejsce wśród czołowych odbiorców śruty rzepakowej z Polski. W sumie do tych 3 krajów trafiło 70% śruty rzepakowej wywiezionej z naszego kraju w ujęciu wolumenowym.
Import śruty rzepakowej do Polski
Import śruty rzepakowej do Polski jest relatywnie nieznaczny w zestawieniu z wielkością eksportu. W I połowie br. zostało sprowadzono 27 tys. t śruty wobec 40 tys. t w tym samym czasie rok wcześniej. Najwięcej surowca przywieziono z Ukrainy - 8 tys. t, Niemiec - 8 tys. t i Białorusi - 6 tys. t.