Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Zamgławiacz termiczny TS-36S Masterfog
2020-04-21 -
Opryskiwacz samojezdny Caffini
2011-06-08 -
Beczkowóz na wodę i nawozy płynne VNC–30/3
2019-07-05 -
Przyczepa rolnicza T940/2
2016-01-19
Rekordowy przerób rzepaku w Polsce w 2014 roku
Bardzo wysokie krajowe zbiory rzepaku w 2013 r. i 2014 r., prognozowane przez GUS na poziomie odpowiednio 2,7 mln t i 3,2 mln t, pozwoliły na przerób wyjątkowo dużej ilości surowca w 2014 roku – podaje Bank BGŻ.
Przerób rzepaku w Polsce
Jak wynika z danych opublikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO), do którego należy 90% krajowych zakładów przetwarzających rzepak, w 2014 r. członkowie PSPO przerobili 2,4 mln t rzepaku, a więc o 9% więcej niż w 2013 r.
W związku z tym, wyprodukowano:
• 1,03 mln t oleju surowego,
• 415 tysięcy ton oleju rafinowanego,
• 1,3 miliona ton śruty poekstrakcyjnej rzepakowej,
• 53 tysięcy ton makuchu.
Ponadto, prognozuje się, że wszystkie krajowe zakłady przetwórcze przerobiły łącznie ponad 2,6 mln t surowca.
Produkcja rzepaku na poziomie 4 mln ton?
PSPO, w kontekście wysokich krajowych zbiorów rzepaku, zwraca uwagę nie tylko na sprzyjające warunki pogodowe, ale i na coraz większy poziom technologii uprawy tej rośliny w Polsce, obserwowany głównie w obrębie materiału siewnego. Wzrasta areał obsiewany nowoczesnymi odmianami hybrydowymi, które coraz częściej dobierane są do lokalnych warunków. Przy stosunkowo stabilnej obszaru upraw następuje zwiększenie się wydajności. Dzięki temu wzrasta potencjał produkcyjny rzepaku w Polsce. O ile kilka lat temu oceniano go na 3 mln t, PSPO aktualnie szacuje go nawet na 4 mln t.