Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Obróbka plastyczna
2016-04-20 -
EGNOS
2015-05-04 -
Wywrotnica do skrzyniopalet typ WP-1
2011-05-13 -
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07 -
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20
Rekordowo wysoka podaż śrut oleistych
Z uwagi na bardzo wysoką produkcję nasion oleistych, globalna produkcja śrut w sezonie 2014/15, także będzie rekordowo wysoka – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Wysoka podaż śrut oleistych
Jak wynika z prognoz FAO, opublikowanych w maju br., w ekwiwalencie białka wyniesie ona ponad 139 mln t, co oznacza 8-procentową zwyżkę w odniesieniu do sezonu poprzedniego.
Podobnie jak w dwóch wcześniejszych sezonach, tak spory wzrost będzie możliwy za sprawą o 11 mln t wyższej produkcji śruty sojowej, gdyż produkcja większości pozostałych śrut zmaleje. Światowa podaż śrut, będąca sumą zapasów początkowych i produkcji, w sezonie 2014/2015 wyniesie blisko 161 mln t i będzie o 9% większa niż w sezonie wcześniejszym.
Zużycie śrut przekroczy 130 mln ton
Zdaniem FAO, zużycie śrut w sezonie 2014/2015 wyniesie 131 mln t. W odniesieniu do sezonu poprzedniego konsumpcja wzrośnie o 5%, czemu będzie sprzyjać głównie spadek cen śrut oraz wzrost gospodarczy, w tym przede wszystkim w krajach rozwijających się.
Niemniej jednak, z uwagi na na dużą dostępność zbóż paszowych, oczekiwany wzrost zużycia śrut będzie mniejszy niż w sezonie 2013/2014, gdy osiągnął 6%.
Tak jak w ostatnich latach, największą zwyżkę spożycia śrut odnotują kraje rozwijające się, jak przykładowo azjatyckie. Wyjątkiem będą Chiny, które są największym konsumentem śrut oleistych na świecie. W kraju tym, ze względu na wyhamowanie wzrostu produkcji mięsa, związane m.in. z ptasią grypą wśród drobiu, zwiększenie się zużycia śrut w tym sezonie będzie niższe niż w sezonach poprzednich.
W UE, która jest drugim na świecie czołowym konsumentem śrut oleistych, na wielkość zużycia śrut negatywnie będzie oddziaływać duża podaż relatywnie taniej pszenicy paszowej.
Natomiast w USA konsumpcja śrut będzie zwiększać się szybciej niż w sezonie poprzednim, przy czym aktualnie amerykański sektor zwierzęcy jest w mniejszym stopniu dotknięty chorobami zwierzęcymi niż w poprzednich latach.
W związku z tym, że zużycie śrut w omawianym sezonie będzie o 8 mln t mniejsze od produkcji i, zapasy śrut na koniec sezonu będą wyższe niż przed rokiem. Eksperci FAO prognozują, że mogą one wynieść 28,6 mln t razem ze śrutą w przechowywanych nasionach oleistych, tj. będą większe o 1/3 w odniesieniu do końca sezonu 2013/2014.
Poprawa uwarunkowań podażowo-popytowych, a więc relacji zapasów do konsumpcji w przypadku globalnego rynku śrut ma wynieść 22%, a dla głównych eksporterów - 15%, pozwala oczekiwać spadku cen śrut.