Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
FLORAMIX PIĘKNE KWIATY (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Ranking odmian rzepaku 2013. NK Morse i Minerva najlepsze
Rzepak jest w Polsce najważniejszą rośliną oleistą. Jego nasiona są surowcem do produkcji oleju spożywczego i biopaliwowego, a produkty uboczne (makuch, śruta poekstrakcyjna) są cennymi komponentami pasz treściwych dla zwierząt. Wzrastające zapotrzebowanie na ten surowiec oraz względy płodozmianowe sprawiły, że w ostatnich latach areał uprawy rzepaku i zbiory nasion zwiększały się dynamicznie. Obecnie, przy powierzchni uprawy około 800 tys. ha i zbiorach około 2 mln ton nasion, Polska jest jednym z trzech największych producentów rzepaku i produktów jego przerobu w Unii Europejskiej. Jak podkreśla Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju utrzymanie tej wysokiej pozycji i uzyskiwanie wysokich efektów produkcyjnych w uprawie rzepaku wymaga doskonalenia jego agrotechniki,w tym doboru odmiany.
Grupę 15 dobrych odmian populacyjnych cechuje względnie wysokie lub dość wysokie plonowanie oraz dobra lub przeciętna zimotrwałość (z wyjątkiem odmiany ‘Juliana’), a nieliczne ich wady dotyczą odporności na niektóre patogeny lub skłonności do pochylenia łanu przed zbiorem. Odmiany grupy 3 są mniej plenne od poprzednich, a drugą ich wadą jest zwykle mała zimotrwałość.
Najlepsze odmiany mieszańcowe rzepaku ozimego (grupa 1) są wysokoplenne, o dobrej lub dość dobrej zimotrwałości i wysokiej zawartości tłuszczu w nasionach. Odmiany te nie mają istotnych wad, z wyjątkiem obniżonej odporności niektórych na choroby podstawy łodyg lub czerń krzyżowych. Dość dobrze plonują także odmiany grupy 2, zwykle cechuje je dobra zdrowotność, ale przeciętna lub mała jest ich zimotrwałość. W grupie 3 znalazły się odmiany o względnie mniejszej plenności i/lub o małej zimotrwałości.
Ranking odmian mieszańcowych rzepaku ozimego
(kliknij, aby powiększyć)
1. Według metody statystycznej prof. Franciszka Rudnickiego z UTP w Bydgoszczy
2. na podst.: „Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych, Rzepak ozimy”, Nr 88, Słupia Wielka 2012 oraz coboru.pl/DR/porównanieodmian.aspx „rzepak ozimy”