Przerób surowców oleistych w UE
Niewielkie znaczenie jako surowce do produkcji olejów odgrywają bawełna i len. Od sezonu 2004/2005 rzepak wysunął się na pierwsze miejsce, wcześniej była to soja. W odniesieniu do soi, Unia tradycyjnie bazuje na sprowadzanym surowcu. Na sezon 2016/2017 szacuje się 0,8% wzrost przerobu przemysłowego nasion oleistych w UE do poziomu 46,9 mln ton.
Przerób soi w UE w sezonie 2016/2017 wzrośnie o 3,5% i wyniesie 15,3 mln ton. Przerób słonecznika w tym sezonie zwiększy się o 7,4% do 7,2 mln ton. W tym sezonie w wyniku obniżki podaży powinien zmaleć przerób rzepaku o 2,9% do 23,3 mln ton.
W sezonie 2016/2017 unijna produkcja 8 podstawowych olejów roślinnych szacowana jest 15,8 mln ton względem 15,6 mln ton w roku poprzednim. Największe udziały w produkcji w sezonie 2016/2017 będą miały - olej rzepakowy - 63%, sojowy - 18% oraz słonecznikowy - 19%. Jak szacuje FAMMU/FAPA, w sezonie 2016/2017 minimalna zniżka sumy produkcji 3 podstawowych olejów, a więc sojowego, słonecznikowego i rzepakowego co wynika z mniejszego przerobu. Przewiduje się spadek produkcji oleju rzepakowego z 10,1 mln ton do 9,8 mln ton o 3,3%, ale wzrost produkcji oleju słonecznikowego o 7,5% do 3 mln ton, podobnie oleju sojowego o 3,4% do 2,8 mln ton.
W sezonie 2016/2017 w UE produkcja 8 podstawowych makuchów zwiększy się o 0,2%. W tym sezonie śruta rzepakowa będzie miała 44% udział względem 46% sezon wcześniej, natomiast sojowa 41% wobec 39% sezon wcześniej. Zatem wzrośnie udział śruty sojowej kosztem rzepakowej. W sezonie 2016/2017 ocenia się zwyżka produkcji 8 śrut oleistych w UE do 29,7 mln ton w tym: 2,7% spadek produkcji rzepakowej do 13,1 mln ton w stosunku do 13,5 mln ton. Wzrośnie o 7,3% wytwarzania śruty słonecznikowej do 3,8 mln ton, podobnie o 3,5% śruty sojowej do 12,1 mln ton w porównaniu do 11,6 mln ton.