| Autor: redakcja1

Przerób i handel rzepakiem

W październiku 2018 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób wyprodukowały 100,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, a zatem o 15,2% więcej niż w poprzednim miesiącu, ale o 1,1% mniej niż w analogicznym miesiącu 2017 r.

Przerób i handel rzepakiem
Od stycznia do października 2018 r. produkcja surowego oleju rzepakowego wyniosła 939,7 tys. t i była o 4,5% wyższa niż w tym samym okresie 2017 r., z tego rafinowano 779,3 tys. t, tj. o 15,9% więcej niż przed rokiem. Zwiększyła się produkcja oleju rzepakowego rafinowanego na cele jadalne o 42,1% do 537,1 tys. t, przy spadku na cele techniczne o 17,7% do 242,2 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 263,1 tys. t i była o 4,3% niższa w skali roku.
 
W październiku 2018 r. wywóz i przywóz nasion oleistych był niższy niż w poprzednim miesiącu, ale wzrósł eksport i import śrut oleistych, olejów roślinnych i margaryn. Od stycznia do października 2018 r. wysłano mniej nasion oleistych o 38% do 264,8 tys. t w tym rzepaku o 47% do 172,5 tys. t, olejów roślinnych o 36% do 96 tys. t, w tym oleju rzepakowego o 50% do 59,4 tys. t, śrut oleistych więcej o 5% do 583,9 tys. t, w tym śruty rzepakowej o 10% do 541,6 tys. t i margaryn o 15% do 120,8 tys. t.
 
Za to w analizowanym czasie sprowadzono więcej śrut oleistych o 1% do 2343,7 tys. t, olejów roślinnych o 3% do 637,9 tys. t, w tym oleju rzepakowego mniej o 2% do 138,7 tys. t oraz nasion oleistych więcej o 33% do 977,8 tys. t, w tym rzepaku o 64% do 651 tys. t oraz margaryn mniej o 2% do 80,9 tys. t.



Tagi:
źródło: