Na Indonezji według Stowarzyszenia Producentów Oleju Palmowego - GAPKI produkcja oleju palmowego w 2017 roku szacowana jest na 35,5 mln ton, a więc to o 4 mln ton więcej niż w 2016 roku.
Przyczyną optymistycznych przewidywań jest poprawa nawodnienia plantacji palmy olejowej wraz z ich ekspansją obszarową. GAPKI szacuje, że poprawa produkcji przyczyni się do zwyżki wywozu z 25,1 mln ton do 27 mln ton, co przyczyni się do poprawy podaży oleju palmowego na globalnych rynkach.
Indonezja jest w ostatniej dekadzie czołowym producentem oleju palmowego na świecie oraz największym jego dostawcą. Przyrost obszarowy plantacji palmy olejowej w Indonezji odbywa się w znacznym stopniu kosztem lasów deszczowych, a roczne przyrosty produkcji były tam w ostatnich latach większe niż u malezyjskiego konkurenta.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters foto:
sxc.hu